maandag 11 mei 2020

Uit schor en slik

Op de wiki googlede ik even het volkslied van Zeeuws-Vlaanderen. Instructief want het lemma meldt dat dit lied, net als het Zeeuwse volkslied, pas van na de eerste wereldoorlog is. Omdat de Belgen vonden dat Nederland met zijn neutrale houding te pro-Duits was geweest, en dat dus Zeeuws-Vlaanderen en Limburg maar bij Belgie gevoegd moesten worden. Heb je al die vluchtelingen opgevangen, krijg je dat. Dan helpt blijkbaar een lied.
Enfin, dat ik het opzocht kwam omdat ik een boekje uit 1951 bekeek. Dat heet Uit Schor en Slik hun land, en de auteurs gaven aan dat de titel ontleend werd aan dat lied:


Waar eens 't gekrijs der meeuwen
Verstierf aan 't eenzaam strand,
Daar schiepen zich de Zeeuwen
Uit schor en slik hun land;

Het boekje is overigens een uitgave van de Kring Zeeland van de Nederlandse Fruittelers Organisatie, en samengesteld door het Rijkstuinbouwconsulentschap voor Zeeland en West-Noord-Brabant te Goes. Het is een boekje dat fruittelers bodemkunde bij brengt. Kostte 3 gulden 25, best een bedrag in die tijd. Maar voordat alle ins en outs over de bodem worden behandeld, is er eerst een lang hoofdstuk over het ontstaan van die bodem en alle inpolderingen. Het boekje bevat ook polderkaarten met alle polders in het gebied, zo ongeveer van de polder Royale bij Moerdijk tot de Catspolders in ZeeuwsVlaanderen. Met hun jaartal van inpoldering. Leuk om te lezen. 

Geen opmerkingen: