weblog over de toekomst van de Nederlandse landbouw en het platteland. Gemotiveerd vanuit het werk als econoom, de nevenfuncties als bestuurder en de woonomgeving van de moderator, maar als persoonlijke stellingname geheel buiten de verantwoordelijkheid van mijn werkgevers - zoals het hoort bij een weblog.
vrijdag 31 juli 2009
schaalvergroting
Op de terugweg via 700 km autobahn naar Nederland overdacht ik dat dit voor de Nederlandse boer met 15 of 20 ha graan dus een probleem is. Natuurlijk, wij hebben loonwerkers die met een grote machine langskomen. Maar als dat maar voor een paar uurtjes is dan worden de kosten van transport van de ene naar het andere boer langzamerhand groter dan de kosten van het oogsten zelf. Niet de liberalisatie of de markt (dat zijn maar tussenstappen) maar de techniek dwingt tot schaalvergroting.
.
Interviews
Dat inzicht miste ik bij thuiskomst bij het doornemen van de NRC van afgelopen week, waarin inzichtelijke interviews met de voorzitsters van de akkerbouw- en melkveevakbond en een artikel van een Walcherse boer. Na het zien van die 9-meter combines heb ik alle begrip voor hun angst dat de middelgrote bedrijven via de prijs uit de markt worden gedrukt (de kleinste blijven wel bestaan, die halen hun inkomen ergens anders vandaan). Het argument dat de landbouw verdwijnt, lijkt me overigens niet juist - ook bij de grote schaal in midden-europa verdwijnen de landbouw en het fraaie landschap niet.
Dorpen ontvolken wel, maar dat komt omdat er onvoldoende (andere) werkgelegenheid is - het aantal mensen dat in de landbouw werkt is er toch al te laag om de toekomst van de dorpen te bepalen.
Het feit dat je bij afscherming van de wereldmarkt een systeem hebt waar iedereen blij van kan worden (zoals sommigen stellen) is overigens zeer de vraag: je grijpt wel degelijk in een markt in en het effect op de consumentenprijzen mag dan gering zijn, je ontzegt wel een aantal derde wereldlanden de toegang tot de Europese markt, en daarmee ook onze industrie en dienstverleners de toegang tot die markten. Vinden ze bij Philips en ING geen goed idee.
Die grote combines zijn imposant en veel boeren houden wel van een stukje techniek. Ik vrees dat het de consument weinig uitmaakt of de tarwe gedorsen wordt met een apparaat dat 3 meter of 9 meter breed is.
Uiteindelijk maaien die machines niet alleen granen, maar ook boerenbedrijven. En economie blijft een 'dismal science'.
donderdag 30 juli 2009
back in the DDR
Sommigen zijn nog in gebruik, de grotebalenpers schijnt zo goed te zijn geweest dat hij overgenomen is door Krone (zo vertelde me iemand die het weten kan), en een enkel exemplaar is in een museum gekomen (zoals de oude combine hier rechts in een landbouwmuseumpje in Gross Neuendorf).
Voor machinefans met last van ostalgie is er een website die dit culturele erfgoed levend houdt: http://www.ddr-landmachinen.de/
woensdag 29 juli 2009
milieu bij groot en klein.
Die vraag is nog niet zo makkelijk te beantwoorden, zo stel ik in een reactie. Maar ik vermoed grotere. Zie aldaar.
lijstje: zomerstalvoedering moet
- Er gaat dan geen kostbare mest verloren
- Er is minder oppervlakte voedergewas nodig en er kan dus meer worden geproduceerd voor de markt.
- Je kunt de dieren gelijkmatig en dus goed voeren.
- De stal biedt een betere bescherming tegen allerlei ziektes die dieren buiten op doen (de zgn. Weidekrankheiten).
Thaer zag ook wel een nadeel (extra werk), maar dat viel voor hem in het niet bij de voordelen. Voor- en tegenstanders van de koe in de wei doen er dus goed aan deze klassieker te lezen. Vakwerk lijkt me.
dinsdag 28 juli 2009
A.D. Thaer
En omdat ik deze vakantie toch in de buurt was, bezocht ik vorige week op een verregende ochtend het aan hem gewijde museum in Möglin, een kilometer of 80 ten zuidoosten van Berlijn, niet ver van de Oder-Neisse grens met Polen.
Thaer begon zijn carriere als arts in Celle (een mooi oud Duits stadje met veel vakwerkhuizen ten Noorden van Hannover, ook het bezoeken waard), het vak van zijn vader (die arts aan het hof van Hannover was) waarvoor hij in Göttingen medicijnen studeerde. Hij bracht het zelf tot hofarts, zelfs voor enige tijd aan het Engelse hof.
Maar zijn belangstelling ging steeds meer naar landbouw uit, in een tijd waarin de bevolking van Europa groeide, er vanuit Engeland veel vraag naar graan was en investeringen in de landbouw aantrekkelijk waren. Engeland liep toen ook voorop op het vlak van de landbouwtechnologie en Thaer haalde er veel van zijn inspiratie vandaan. Hij was de eerste grote Duitse agronoom, en schreef ook over landbouw-economie, gebaseerd op Adam Smith.
Koe uit de wei
Thaer had een apotheker als assistent en benadrukte de chemische kant van kalk (Justig van Liebig kwam later), maar bovenal wees hij op het belang van humus. Hij ontwikkelde een nieuwe gewasrotatie waardoor hij van de braak afkwam (en dus meer opbrengsten realiseerde) en in dat kader was hij tegen de koe in de wei. Het museum legt de voordelen van zomerstalvoedering omstandig uit. Ik geef ze je morgen, misschien moeten we Thaer dus ook in Nederland weer eens wat vaker van stal halen.
.
Möglin
In Möglin kon Thaer op uitnodiging van het Pruisische hof een riddergoed kopen voor het doen van proeven en de eerste landbouwschool (1806), gekoppeld aan de Humboldt universiteit in Berlijn. Hij hielp de Duitse landbouw hervormen, zo kwam er een duidelijke grond- en pachtmarkt en werden erfdienstbaarheden in natura omgezet in geldsbedragen. Möglin ligt niet in ingepolderde Oderbruch, zoals David Blackbourn suggereert in zijn magistrale boek over de verhouding tussen de Duitsers en de natuur, maar op veel armere grond hogerop. Het verhaal wil dat Thaer zijn inzichten wilde tonen op niet al te beste grond – op de rijke klei van de net ingepolderde Oderbruch zou het geen kunst en dus niet geloofwaardig zijn. Thaer werd dan ook een groot voorstander van de schapenhouderij en introduceerde het Merino schaap in Duitsland. Het leverde hem de bijnaam “koning wol” op.
In het museum kun je de echte leerstoel van Thaer zien (hij doceerde in Berlijn) – ik had me eigenlijk nooit gerealiseerd dat een leerstoel als fysiek begrip is begonnen. Wat een dankbare afwisseling is van alle 75 posterborden over de geschiedenis van Thaer en zijn theorien. De schapen zijn inmiddels verdwenen en ook het zevenslagstelsel is er niet meer terug te vinden.
Möglin is nu omgeven door maisvelden, die voor bio-energie worden aangewend. Aan de innovatie in de landbouw is ook na Thaer geen eind gekomen. Jammer dat we geen lijntje met Thaer hebben om te vragen wat hij daar als agro-innovator en volger van Adam Smith van zou vinden. In ieder geval zou de gunstige stand van het gewas hem zeer verbazen.
Verkwanseld erfgoed
Het riddergoed (de boerderij) staat er ook nog in volle glorie, maar de vorige burgemeester heeft het verkocht aan een vastgoedbaron uit Bielefeld, en die probeert het geheel zo snel mogelijk aan het zicht van de wereld te onttrekken. Helaas. Het museum heeft dankzij de gemeente en het Land Brandenburg (en blijkbaar nu eens zonder plattelandsontwikkelingsgelden van de EU) noodgedwongen onderdak gevonden in een mooi verbouwd kantoortje van de oude LPG aan de overkant van de weg. En als het beter weer was geweest waren we nog even naar de dorpskerk gelopen voor het graf van Thaer.
Ben je in de buurt, ga even kijken want het museum verdient meer belangstelling dan de 6 a 8 bezoekers per dag die het nu trekt (en welk gemiddelde vooral opgejaagd wordt door af en toe een bus met bejaarde boeren, zo vertelde de beheerster van dienst).
Thaer hield van publiceren in kloeke delen met lange titels. Voor wie hem wil citeren (een paar geleden is zijn hoofdwerk nog in het Japans vertaald):
- Einleitung zur Kentniss der englischen Landwirtschaft und ihren neuen praktischen und theoretischen Fortschritte in Rücksicht auf Vervollkommnung deutscher Landwirtschaft für denkende Landwirte und Cameralisten, 1798 (Band I), 1800 (Band II), 1804 Band III). Vooral dat woord „denkende“ van de wetenschapper is prachtig, dat zou nu niet meer kunnen.
- Gründsatze der rationellen Landwirtschaft (1809, ersten Band, 2.-4. Band 1810-1812)
maandag 27 juli 2009
Duitse energiepolitiek 2
Een goed punt. – hoewel de vraag is of dat in 1990 bij de invoering van de wet al zo sterk speelde, toen ging het nog meer om het feit dat de olie een keer opraakt. Maar inmiddels is dat natuurlijk wel relevant.
Het ontbreekt me aan cijfers, maar het zou interessant zijn te weten hoeveel CO2 emissie er minder is door deze duurzame energie en of de 3,3 miljard per jaar dan een prijs beneden de pakweg 20 euro per ton CO2 is (grofweg de prijs op de vrije markt). Waarbij het niet zo is dat de duurzame energie helemaal geen CO2 uitstoot: ook daarvoor wordt staal gemaakt, of kunstmest.
Ook al zou op die manier er een efficiente reductie in CO2 uitstoot plaats vinden, is de verplichte aankoop van duurzamer geproduceerde energie door het net tegen hoge prijzen niet het beste overheidsinstrument. Een belasting op traditionele energie vanwege de CO2 uitstoot of de huidige cap & trade-methodiek (quota voor CO2 emissierechten met handel) lijkt minstens zo duidelijk, en minder in markten in te grijpen.
zondag 26 juli 2009
Darwin revisited
zaterdag 25 juli 2009
Lijstje: CUDOS
- Cummunalism: resultaten zijn een product van sociale samenwerking en dus van de community; de resultaten zijn voor iedereen, er zijn geen property rights anders dan de eer iets te hebben uitgevonden.
- Universalism: wetenschappelijke claims worden getoetst op vooraf bekende, onpersoonlijke criteria, de al beschikbare kennis. Goede wetenschap is internationaal, onpersoonlijk, vrijwel anoniem.
- Disinterestedness: Er spelen geen belangen, wetenschappelijke claims worden door mede-wetenschappers beoordeeld. Belangen anders dan de wetenschappelijke waarheid doen er niet toe
- Organised Skepticism: een zekere georganiseerde twijfel ten aanzien van nieuwe opvattingen en meningen.
In de CUDOS wereld is er dus optimale vrije mededinging tussen ideeen georganiseerd. Of dat in de 3e generatie universtiteit ook zo is valt nog te bezien.
vrijdag 24 juli 2009
Transformatieve technologie
Hij vraagt zich af wie er eigenlijk over die uitvindingen gaat: wie bepaalt wat we in deze wereld wel en niet accepteren en invoeren. De markt, de overheid, de ngo's? De auteur houdt zich ook met biotechnologie bezig en begint zijn boek met een opsomming van producten waarin we tegenwoordig aardappelzetmeel tegenkomen. Vanuit dat licht is het geen vreemde vraag.
De auteur constateert dat er altijd een kleine groep active technologie-enthousiasten is, die meer dan gemiddeld zich aan het bedrijfsleven verbonden heeft. De grote meerderheid van de samenleving is technologie skeptisch, en hoopt dat een klein deel van de 'gehypte' voordelen van de technologie kan worden gerealiseerd zonder al te kostbare aanpassingen in het leven op korte termijn en dan is er nog een kleine, maar in toenemende mate gemobiliseerde groep van techno-foben die uit zijn op het veranderen van de machtsverhoudingen zodat de baten en kosten van de technologie anders uitvallen.
Het boek is een interdisciplinaire aanpak van 1 auteur met het risico dat de boekenkast wat is omgevallen (en je je van sommige passages afvraagt waarom dat essentieel is) en je anderzijds toch weer zaken mist (zoals over transitietheorie en niche management). Desalniettemin is het inspireend. Dus van harte aanbevolen.
Peter W.B. Philips: Governing transformative technological innovation - who is in charge? Edgar Elgar, Cheltenham UK, 2007.
donderdag 23 juli 2009
systeem dynamica
Juist de complexiteit op wereldniveau van de vraagstukken rond energie-water-voedsel maken volgens mij het aantrekkelijk weer eens zo'n model te ontwikkelen om onze mental maps te expliciteren en de klokken gelijk te zetten.
Vandaar dat ik een al wat ouder boek van Jac Vennix (Nijmegen) las over toepassen van systeem dynamica in groepsleer processen. Hij prijst de methodiek aan voor een punt dat Meadows et al voor de Club van Rome misschien toch onderschat hebben: het belang van feed back loops (terugkoppelingsmechanismen): als de olie opraakt en duur wordt gaan we investeren in zonneenergie of aardwarmte.
feed back
Uit tal van onderzoek blijkt dat mensen het erg lastig vinden om feed back loops te zien. Vennix citeert een boek van Richardson dat ik maar eens op de lijst van nog te lezen boeken zet: uit een overzicht van het feed back denken door de geschiedenis heen blijken met name de grote sociale wetenschappers feedback-denkers te zijn en de grote sociale theorien zijn feed back theorien.
Zie hier blijkbaar het geheim van een goede econoom.
agenten
En een recente ontwikkeling in dit vakgebied lijkt het koppelen van de systeem dynamica aan zgn. agent-modellen waarin je in software agenten (een soort avatars) programmeert met een bepaald gedrag en met elkaar laat interacteren. Zo simuleer je wat er zou kunnen gebeuren.
Jac. A.M. Vennix: Group model builiding - facilitating team learning using system dynamicsm, Wiley, Chicester UK, 1996 (reprint 2001)
G.P. Richardson: Feedback thought in Social Science and Systems Theory, Philadelphia, University of Pennsylvania Press, 1991
J. Duggen Equation-based policy optimization for agent-oriented system dynamics models. In: System Dynamics Review vol. 24-1, spring 2008
woensdag 22 juli 2009
Lijstje: 10 LNV Trends
- Groei wereldbevolking
- Globalisering
- Grondstoffen en energie
- Klimaat
- Gezondheid
- Technologie
- Biodiversiteit
- Bestuurlijke verhoudingen
- Interactie met de samenleving
- Arbeidsmarkt
Ministerie van LNV: Strategische Verkenningen LNV 2009 -2019 - investeren in adaptief vermogen, 2009
dinsdag 21 juli 2009
maandag 20 juli 2009
duitse energiepolitiek
Deze gegarandeerde afzetmarkt leidde tot veel investeringen, technologische ontwikkeling en het gewenste resultaat. Geen wonder dat 40 landen, waaronder Nederland, dat wel willen kopieren.
Een goede impact assesment van zo'n wetsvoorstel zou boeiend zijn. Vanuit de transitiekunde is het interessant dat er nieuwe spelers op de markt komen, omdat de bestaande elektriciteitsmaatschappijen er geen belang bij hebben. Ze onderschatten de mogelijkheden en voor hen betekent deze wet extra kosten: hun centrales worden minder efficient op het moment dat de zon schijnt en de wind waait.
Het goede is ook wel dat de overheid niet heeft ingezet op 1 soort nieuwe energie (bv. alleen windenergie), maar dat allerlei soorten, van biogas tot zonneenergie in aanmerking komt. Een andere slimmigheid die voorstanders van transitie benadrukken is dat niet de belastingbetaler betaalt, maar de consument. Daardoor is de subsidie aan de alternatieve energie veel minder zichtbaar en niet de speelbal van politiek debat bij elke begrotingsbehandeling.
En daar zit nu net het bezwaar van economen: op deze manier wordt niet erg zichtbaar met wat voor enorme kosten de Duitse economie wordt opgezadeld. Inmiddels wordt voor 3,3 miljard euro per jaar (cijfers 2006) aan vergoedingen uitbetaald aan stroomproducten die de energieprijs te boven gaat. 3,3 miljard die niet wordt bijgeteld in het begrotingstekort. Ofwel 37 euro per huishouden, en ik vermoed dat daar de extra energieopwekkingskosten voor onderbezetting van de traditionele centrales nog niet inzit.
Duitsers hadden die 37 euro wellicht liever willen besteden aan gezonder eten, een computer voor de kinderen, een zuiniger auto of dubbel glas voor energie-besparing. Die keuze hebben ze niet meer, die maakt de overheid voor hen. Dat levert verlies van welvaart op.
En daarmee (een tweede bezwaar) wordt ook de markt voor bv. zonnepanelen verstoort, want die staan nu vooral in Duitsland, terwijl ze in Spanje of Algerije veel efficienter ingezet zouden kunnen worden. En dan gaan we er ook nog maar vanuit dat de overheid de vergoedingen in het juiste tempo terugschroeft: niet te snel want dan komt de nieuwe bedrijfstak niet tot leven, niet te langzaam want dan krijg je geen prikkel tot efficiency verbetering en wordt er helemaal met geld gesmeten.
Uiteindelijk draait het allemaal om het 'infant-industry' argument: kan een nieuwe bedrijfstak vanzelf ontstaan (zoals bij de navigatieapparatuur van TomToms is gebeurd) of moet die een tijdje door de overheid uit de wind van de marktkrachten worden gehouden en in de luwte met steun opereren. Veel direct betrokkenen hebben in ieder geval belang bij de laatste opvatting.
bron: NRC-H: Revolutie met zon, wind en water: hoe een "groene" wet in Duitsland tot een onverwachts groot succes leidt bij "duurzame" energie; 18.7.2009
zondag 19 juli 2009
Van mayonaise en de dingen die niet uit Canada komen
Op foodlog.nl is er prompt een discussie uitgebroken wat dit nu weer betekent voor het voedselsysteem en of de overheid in Nederland hier ook geen taak heeft (i.p.v. Unilever??). Uitgedaagd heb ik ook een opvatting gepost. Verdere discussie gaarne aldaar.
Ik moet nog wel even denken aan dat verhaal van de Canadian Food Authority die er achter kwam dat alle Canadese honing werd verkocht als "made in Canada" maar in werkelijkheid uit China kwam. Er was niets illegaals aan die claim, want het locale glas van de potjes was duurder dan de honing en dus kwam het grootste deel van het product uit Canada. Laat de overheid dat soort misleidende informatie eerst maar eens rechttrekken, dan kunnen daarna consumenten zelf wel beslissen welke honing ze nemen. Misschien wel die van Unilever...
zaterdag 18 juli 2009
OECD-FAO outlook
Men gaat er daarbij vanuit dat de olieprijs oploopt tot 70 dollar, wat sommigen laag vinden (en daar zitten we al weer). Maar hoe hoger de olieprijs, hoe hoger de voedselprijzen. Niet alleen omdat de moderne landbouw (en dus de uitbreiding daarvan) afhankelijk is van energie, maar ook omdat bij hoge prijzen er meer biobrandstoffen worden geproduceerd.
Het rapport constateert dat het aanbod na de hoge voedselprijzen van vorig jaar veel sneller is uitgebreid dan verwacht. In onze economielessen leren we dat het aanbod van voedsel en de vraag niet erg gevoelig zijn voor prijzen (inelastisch in het jargon), maar in de praktijk lijkt dat mee te vallen: het aanbod van tarwe is weer opgelopen, de vraag naar kaas gedaald.
Het rapport besteed verder aandacht aan de financiele crisis (raakt andere sectoren veel harder), de beschikbaarheid van krediet in deze crisis (kan in de handel een probleem zijn), biobrandstoffen (afhankelijk van overheidssteun), zuid-zuid handel (langzamerhand veel belangrijker dan het noord-zuid issue, behalve in tarwe en zuivel), of we de wereld kunnen voeden (jawel, in veel gebieden kan de productie omhoog met bestaande kennis en er is nog meer land, maar dan zijn wel investerigen nodig) en de relatie tussen landbouw en water.
vrijdag 17 juli 2009
vermaatschappelijking
woensdag 15 juli 2009
waar gaat het heen
De samenvatting is de titel van het rapport: New challenges for agricultural research: climate change, food security, rural development, agricultural knowledge systems.
Het is een zeer bruikbaar rapport dat een goed overzicht geeft van allerlei trends. Voor onderzoeksprogrammering dus zeer bruikbaar. Het rapport gaat uit van het niche-regime-landschapsdenken, ik vermoed dat dat voor niet-transitie-ingewijden even wennen is.
internaliseren
Het rapport stelt in zijn samenvatting dat het hoog tijd wordt dat economen de echte kosten van de productie, inclusief de afgewentelde negatieve effecten op milieu e.d., uitrekenen. Daar is misschien nog wel werk nodig, maar op hoofdlijnen is het al lang bekend, bovendien is er bijvoorbeeld een marktprijs voor CO2. Het probleem is niet de economen, maar de besluitvorming: we vinden het lastig tegen consumenten te zeggen dat de accijnsen of btw omhoog moet om die prijs te betalen.
Gezinsbedrijven (en in het bijzonder de rol van vrouwen) zijn volgens de auteurs de sleutel om de people, profit en planet doelstellingen te realiseren. Daar lijkt me nu juist wel nog wat onderbouwing gewenst.
Met die kanttekeningen: lezen dat rapport als je in de vormgeving van toekomstig onderzoek bent geinteresseerd.
European Commission: New challenges for agricultural research: climate change, food security, rural development, agricultural knowledge systems - 2nd SCAR foresight exercise. Brussel, 2009
maandag 13 juli 2009
zondag 12 juli 2009
Ouwe Gouwe
Gouda heeft een interessante economische geschiedenis. Na Floris V een van de vijf belangrijkste steden van Nederland. Gebaseerd op een strategische ligging: de Noord-Zuidroute over water (van Amsterdam naar Antwerpen) liep via het Haarlemmermeer en de door Gouda meanderende Gouwe, voor daar de weg te vervolgen via de Hollandse IJssel.
Door de sluizen in de monding van de Gouwe duurde het drie dagen voor je door Gouda was. De mast moest zelfs van de boot af. Dat, samen met de kaasmarkt, maakte Gouda rijk. Zo rijk dat de innovatie verdween: de Goudse gebroeders Houtman stalen via een een vroeg staaltje industriele spionage de route naar Indie, maar Gouda had geen behoefte een kamer op te richten van de VOC en ook een van de Heren 17 te leveren.
En de sluisbusiness leidde natuurlijk tot rent-seeking: eerst had men al sluizen door Amsterdam en Haarlem laten betalen, die hadden belang bij goedkoop transport. Maar het kon nog sterker: in de 80-jarige oorlog liet de Prins van Oranje de Gouwe inkorten door een arm buiten Gouda om te graven, en zo Leiden te ontzetten. Ineenstorting van de Goudse economie dreigde, en men kreeg een deal voor elkaar waarin de nieuwe waterweg alleen voor militaire doelen mocht worden gebruikt. Na verloop van tijd omgezet in de afspraak dat er ook commerciele vaart doorheen mocht, mits men in plaats van de 72 uur dan toch 36 uur in Gouda verbleef.
In de 19e eeuw was het over: de tolgelden werden overal in Nederland afgeschaft. Bovendien ging de bedrijfstak rond de Goudse witte pijp tenonder door de opkomst van de sigaar. Ellende alom. Waar toch weer via innovatieve producten het hoofd aan werd geboden: Gouds plateel, kaarsen en stroopwafels. En altijd maar weer kaas.
Zo werkt dus de economie, ook in Gouda. Een interessante rondleiding dus, en dat zo vlak bij eigen huis. Bijkomen van de wel- en snelbespraakte gids was wel nodig, in ons geval met Mozart in het Concertgebouw.
zaterdag 11 juli 2009
voer voor journalisten
Fout dus, de goede vertaling van food security is voedselzekerheid. Ik begrijp het, er zijn veel security services op zo'n top, en dat zijn inderdaad veiligheidsdiensten. Omdat wij het woord zekerheidsdiensten nu eenmaal niet kennen. Heb je er moeite mee, denk dan aan het Duits, die kennen (of kenden, misschien is het wel besmet) wel het woord Sicherheidsdienst. Veelal is security dus zekerheid. En safety is veiligheid.
Voedselveiligheid is in het Engels dus 'food safety'. Net als in safety belt.
En nu we toch belerend bezig zijn: organic agriculture is in vrijwel alle talen iets met biologisch, niet met organisch. Biologische landbouw dus. En vertaal globaal eens wat vaker met mondiaal.
vrijdag 10 juli 2009
King of the road
Het is dus heel goed dat het Platform Agrologistiek TNO aan het werk gezet heeft om het eens echt uit te zoeken. En wat blijkt: 28% van het Nederlandse wegvervoer is agrologistiek. In de EU is het percentage 20%, maar wij zijn dan ook een voedselexporteur. Die 1 op 3 is dus eigenlijk ruim 1 op 4, maar zit toch aardig in de richting (ook omdat agro-auto's lang niet altijd vol zitten). Elke dag moeten er 4 miljoen broden op transport!
Het agrovervoer is wat duurder dan ander transport (vooral de koelauto's), dus in geld is het nog wat meer dan in tonkilometers. En ook nog een interessant weetje: Agroproducten worden in de EU gemiddeld over grotere afstanden vervoerd dan het gemiddelde van alle producten samen.
Komt vermoedelijk (denk ik) doordat agro al heel lang 1 EU markt is en omdat er sterke specialisatie is (wij telen geen olijven). Voor de welvaart dus heel wenselijk, maar er zullen ook wel andere beelden bij zijn, zo vrees ik.
Het boekje is gratis te bestellen via www.agrologistiek.nl net als een fraai magazine
Nederland Distributieland (NDL/HIDC),Platform Agrologistiek en TNO: De agrologistieke kracht van Nederland 2009, mei 2009.
donderdag 9 juli 2009
open source landbouw in zicht
woensdag 8 juli 2009
energie transitie
dinsdag 7 juli 2009
RIP Robert Macnamara
Macnamara was een cijferman, de wereld werd bestuurd met cijfers en dat was inzake Vietnam zijn grote valkuil: hij becijferde steeds maar dat de Amerikanen een numerieke overmacht hadden en dus wel moesten winnen.
Als ik iets doceer of schrijf over monitoring en evaluatie-systemen (of soms wat anders wil dan de cijfers suggereren; en in de jaren 90 veel gebruikt door mij om te pleiten voor complete milieu-accounting) mag ik dan ook graag de 'Macnamara fallacy' citeren.
Die dwaling is niet door hem zelf verzonnen maar in 1972 door ene Daniel Yankelovich en gaat als volgt:
"De eerste stap is om alleen te meten wat makkelijk gemeten kan worden. Dat is OK voor zover het gaat. De tweede stap is om datgene wat je niet eenvoudig kunt meten maar te veronachtzamen of een arbitraire kwantitatieve waarde te geven. Dat is kunstmatig en misleidend. De derde stap is om te veronderstellen dat datgene dat niet gemeten kan worden, ook niet erg belangrijk is. Dat is blindheid. De vierde stap is op te stellen dat wat niet eenvoudig gemeten kan worden ook niet echt bestaat. Dat is zelfmoord."
Wel blijven meten en cijferen dus, maar er ook iets verder kijken dan de uitkomsten sec. Dat is de boodschap die Macnamara nalaat.
maandag 6 juli 2009
1000 blogs
.
In de beginperiode stond er geen teller op, maar sinds dat eind 2006 wel het geval is, registreerde Google Analytics 28.410 bezoeken van 19.917 bezoekers. Wat suggereert dat de meesten hier per ongeluk terecht komen.
Gemiddeld zo'n 30 a 50 bezoekers per dag. Met soms een spike, soms om geheel onbegrijpelijke reden, zoals bij deze, die soms honderden bezoekers op een dag trekt.
Bezoekers kwamen uit 89 landen. Vrijwel alle landen ter wereld, afgezien van buitenposten als Mongolie, Paraguay en grote delen van Afrika. De top 10: Nederland, Belgie, USA, Duitsland, Frankrijk, UK, Portugal, Canada, Spanje, Denemarken.
Binnen Nederland -voor wat het waard is met de traceringssoftware- komen Amsterdam en Rotterdam het hoogst uit, gevolgd door Capelle a/d IJssel (wat we vermoedelijk zelf zijn), Wageningen, Utrecht, Zoetermeer en Nijmegen. Weinig verrassend.
Enfin, dank aan alle lezers en de reacties in het bijzonder. Ik hoop dat je er ook wat aan hebt (gehad).
zondag 5 juli 2009
depressie economie en meer
Het artikel met veel links naar site en weblogs staat online.
The Broker: Economists reflect on the financial crisis, June 2009
zaterdag 4 juli 2009
Kort amerikaans, de 4th of July
het is ook in adobe flash te lezen via de website.
De nieuwe administratie is dol op internet, interactiviteit 2.0 en op kleine boerenbedrijven. Ik begreep van collega's in Washington dat het nog wel de nodige moeite kost om de nieuwe administratie uit te leggen dat die kleine bedrijven vooral residential farms zijn met forse neveninkomsten, en dat daar niet het grootste probleem van de amerikaanse economie zit.
Ik heb ze aangeraden de tuin van het Witte Huis in administratie te nemen, die valt onder de definitie van minstens 1000 dollar potential (!) sales - dan wordt het vanzelf wel duidelijk.
Voor wie ook een crash course Amerikaanse food economy wil is het een aanrader.
vrijdag 3 juli 2009
Een avond aan zee
Maar verder hadden we een zeer plezierige avond met een feest van de 60-jarige personeelsvereniging van het LEI. We speelden petje op/petje af, maar ik had de historische quiz duidelijk te moeilijk gemaakt. Na 4 vragen was er al een winnaar.
De struikelblokkenvraag bleek de titel van het jubileumboek bij het 40jarig bestaan van het LEI. Dat was niet het nog redelijk bekende "Agrarisch Bestaan" (dat ik mocht helpen redigeren bij het 50 jarig bestaan) maar toch de frivole titel "Het leven begint bij 40".
Dat konden zelfs onze eigen medewerkers zich niet meer voorstellen (en de oud-medewerkers waren het vergeten) - het imago moet dus wat frivoler. Toegegeven, het was een lastige strikvraag.
donderdag 2 juli 2009
Hawthorne effect ontkracht
.
Een krachtig idee dat veel weerklank vond. Steve Levitt en John List hebben de oorspronkelijke data (die verloren werd gewaand) teruggevonden en op de pijnbank van de (huidige?) econometrie gelegd. Ze ontdekten dat op maandag de productiviteit altijd omhoog ging ten opzichte van de voorgaande zaterdag en dat die in de zomer altijd lager was. En daar was in het oorspronkelijke onderzoek niet voor gecorrigeerd. En zo blijft er weinig over van het oorspronkelijke Hawthorne effect. Misschien worden experimenten er weer simpeler van.
Geciteerd uit The Economist van 6.6.209
woensdag 1 juli 2009
eco-ramp
In 400 pagina's komt de wereldsituatie in 2032 aan de orde, wanneer president Benton zijn intrek neemt in het Witte Huis. De wereld heeft dan al een fundamentalistische coupe in Pakistan, een ondergang van de Chinese aandelenbeurs met een overheids' massaslachting in Hong-Kong achter de rug en door de klimaatsverandering staan grote delen van de Amerikaanse en Aziatische oostkust en van Sri Lanka onder water.
Vervolgens gaat de nieuwe president de Chinezen overhalen toch iets aan het klimaatprobleem te doen. En dan wordt het spannend. Het is duidelijk, dit boek gaat niet over 2032 maar over nu. Iets voor een strandvakantie...