weblog over de toekomst van de Nederlandse landbouw en het platteland. Gemotiveerd vanuit het werk als econoom, de nevenfuncties als bestuurder en de woonomgeving van de moderator, maar als persoonlijke stellingname geheel buiten de verantwoordelijkheid van mijn werkgevers - zoals het hoort bij een weblog.
zaterdag 30 december 2023
vrijdag 29 december 2023
column Verdienmodel
Vandaag verscheen bij BoerEnBusiness mijn laatste column van dit jaar. Over het agrarisch woord van het jaar: Verdienmodel. (of is Niet-landbouwakkoord een betere kandidaat). Met als wetenschappelijke bron het denken van Alexander Ostwalder. Zie hier.
donderdag 28 december 2023
Het dorp - de nostalgie index
Voor het lied zelf was dit jaar bij mijn wten niet zoveel belangstelling, ik zag het een keer langs komen in Kunst & Ktisch toen iemand langs kwam met een schilderij van de vader van de tekstdichter, de dokter van Deurne (ook inspiratiebron voor Help de dokter verzuipt). Maar de (boeren)kinderen uit de klas stemden dit jaar eerst massaal BBB en daarna ook PVV en NSC. Conservatief en tegen al te grote veranderingen. Die behoefte aan de goede oude tijd komt in de index echter niet helemaal tot uiting. Misschien omdat de BBB voorvrouw campagne voerde om Sweet Caroline van Niel Diamond hoog in de lijst te krijgen.
woensdag 27 december 2023
TractorGPT
Met de belangstelling voor AI als General Purpose Technology, is het een goed idee om eens te kijken of er een analogie in het verleden is waar we iets van kunnen leren. The Economist liet in de kersteditie zijn oog vallen op de tractor als GPT. Begin 20ste eeuw waren mensen (over) enthousiast, maar het duurde nog vijftig jaar voordat veel mensen een andere baan moesten zoeken dan landarbeider en paardenknecht. Onder andere door de crisis. Zie hier.
zaterdag 23 december 2023
vrijdag 22 december 2023
column over monitoring
Food & Agribusiness publiceerde gisteren mijn column van deze maand. Die wijdde ik aan mijn indrukken van de MEF4CAP bijeenkomst, die ik vorige week in Brussel mocht leiden. Voor wie een abonnement heeft en de papieren krant nog niet in de bus: zie hier.
maandag 18 december 2023
oudjes
donderdag 14 december 2023
advocaatje
De naam van het drankje is een raadsel. Het is een goed smeermiddel voor de keel van advocaten maar kan ook afgeleid zijn van een tropisch drankje met avocado's uit de Antillen of Indië. De eerste industriële productie haalt in 1828 de boeken. J.G. Crooymans uit Den Bosch komt de eer toe. Zwarte Kip is van 1857, Warninks is van 1916. Er is export naar het VK die er snowball cocktails van maken. De VS kent eggnog, maar daar zit (meer) melk in en minder alcohol. En de Duitsers hebben Eierlikor, maar daar kan je lepel niet rechtop in blijven staan. Advocaat moet dik zijn, en daarom is het ook op de markt in een knijpfles voor bejaardentehuizen.
woensdag 6 december 2023
Over verdienmodel melkveehouderij
ZuivelNL organiseerde vandaag een besloten bijeenkomst met enkele bestuurders / belangenbehartigers over het verdienmodel van de melkveehouderij en knoppen om aan te draaien. Mijn bijdrage ging vooral over de structuurontwikkeling als achterliggende oorzaak en de opties voor veehouders en voor beleid om daar enigszins aan proberen te ontsnappen. Dat laatste aan de hand van het Rli advies Boeren met Toekomst en het EEAC advies over duurzame voedselsystemen, wat verder uitgewerkt in het idee om goed naar Verplicht Duurzaam Inkopen te kijken om het middenbedrijf dat wil verduurzamen te ondersteunen. Mijn bijdrage staat zoals gebruikelijk online.
dinsdag 5 december 2023
woningnood
De NRC van dit weekend had een stuk over het Leids Wevershuis (een museum) waarin aan de hand van het boek van Auke van der Woud: Koninkrijk vol sloppen - achterbuurten en vuil in de 19e eeuw, dat in 2010 verscheen, nog eens werd ingegaan op de slechte woningtoestand rond 1900. Na een eeuw conservatisme en liberalisme was het niet best gesteld. 3 van de 5 miljeon inwoners leefde opeengepakt in sloppenwijken. 300.000 van de 900.000 woningen had maar 1 kamer. Nog eens 300.000 had er twee, maar die tweede kamer was vaak een donkere berging of een vochtig keukentje.
Werpt toch ook een licht op de huidige sitatue. Er zijn woningen tekort maar een columnist in dezelfde krant wees er anderhalve week geleden nog op dat een Nederlander ca 65 m2 per persoon aan woonruimte heeft tegen 40 a 45 m2 in Engeland of Frankrijk. We bouwen niet alleen te weinig maar ook verkeerd.
zondag 3 december 2023
Lijstje: Waterstaatingenieurs
- Simon Stevin - een Vlaming die in Holland terecht kwam, rechterhand van prijs Maurits, wetenschapper en ook nog vader van Hendrik die als eerste een plan voor de inpoldering van de Zuiderzee maakte.
- Cornelis Lely, werkte voor de Zuiderzeevereniging, realiseerde de plannen als minister en kreeg een dorp (in Suriname waar hij ook nog actief was) en stad naar zich vernoemd.
- Nicolaas Cruquius die misschien wel gewoon als Klaas Kruik werd geboren. Bekommerde zich om de rivieren en legde de Nieuwe Merwede aan.
- Jan Blanken - vestigde het centrale gezag van de Waterstaatsdienst in de Bataafse republiek en daarna. Hield zich bezig met het Noord-Hollands kanaal omdat het IJ verzandde - wat overigens geen succes werd
- Andries Vierlingh, de oudste uit de lijst, afkomstig uit Steenbergen schreef hij een Tractaat van Dijckage dat de technieken van de ZW Delta verbetertde. De man van pieren en paalhoofden.
- Jan Adriaanszn Leeghwater - een molenbouwer die de Noordhollandse droogmakerijen mogelijk maakte.
- Johan van Veen - de vader van de Deltawerken die in 1953 snel gelijk kreeg nadat zijn berekeningen met een voorloper van de computer in de jaren 30 aangaf dat het fout zou gaan bij een stormvloed. En wiens plannen alsnog uit de kast werden getrokken om in no-time te worden doorgevoerd.
- Kobus Kalis - baggeraar van wereldfaam, net als die andere Sliedrechtse baggeraars die hun dorp niet in de rivier wilden zien verdwijnen en een bedrijfstak tot grote hoogte brachten.
- J.A. Ringers en J. Th Thijsse - een ex aequo duo. Ringers bouwde de zeesluits bij IJmuiden en was een bekwaam manager bij de aanleg van de Afsluitdijk, bij Rijkswaterstaat en bij de wederopbouw. Thijsse was de man van hydraulica en richte het waterloopkundig laboratorium in de NOP op
- Jan Arie Beijerink tekende voor de inpoldering van de Zuidplas, de Haarlemmermeer en de Alexanderpolder. Hij ontwierp ook nog mooie gebouwen voor de stoomgemalen die hij invoerde.
zaterdag 2 december 2023
Zeeuwse Zeekaart
Tussen Westcapell (nu Westkapelle) en Soetelande (nu: Zoutelande) staat het silouet van een forse toren te Buyenskerke. Dat is nu het gehucht Boudewijnskerke, in het Zeeuws Buiskerke. Dat was decennia eerder zijn kerk en dorpsstatus kwijtgeraakt in de guerrillaoorlog van de watergeuzen op Walcheren. Maar de toren werd hersteld en deed nog een paar honderd jaar dienst als oriëntatiepunt voor de scheepvaart. Deze kaart illustreert dat fraai.
woensdag 29 november 2023
capitulatie
Het museum is een privaat initiatief van een overbuurman die de school zag verloederen en hem heeft gekocht en heringericht. Er is ook een leuke oude schoolklas en een aantal activiteiten rond een planetarium, een ominversum-achtig filmtheatertje en ruimtevaart die wat meer met de interesses van de eigenaar (oud-verkeersvlieger) dan met de overgave te maken lijken te hebben. Wel leuk voor schoolklassen.
dinsdag 28 november 2023
rouwcurve
Op internet blijken er tal van plaatjes te circuleren, meer of minder geïllustreerd. Hier is er 1.
maandag 27 november 2023
In Friesland
Vrijdag sprak ik in Friesland voor het Werkverband van de Fryske Academie over de economische ontwikkelingen in de landbouw, in het bijzonder de plantaardige sectoren. Op verzoek staan de sheets online, Wie al mijn eerdere presentaties zag, ziet vooral een compilatie.
De foto maakte ik in Leeuwarden. Bolle is Fries voor stier, zie hier weer eens de verwantschap met het Engels (bull).
woensdag 15 november 2023
column over de natte herfst
De vele regen van afgelopen weken en de aardappelen die hier en daar nog op het veld staan, inspireerden me tot de column van deze maand op BoerEnBusiness. Zie alhier.
zondag 29 oktober 2023
de bizon en de stoommachine
Er is een nieuwe documentaire film (althans in de VS) over de bizon, zo rapporteert The Economist van deze week. Van de gevierde documentairemaker Ken Burns. Wat ik niet wist is dat de jacht op de bizon vooral ingegeven was door de waarde van de huid die het leer leverde voor de aandrijfriemen in stoommachines, die de 19e eeuw domineerden. "Buffaloes were like walking gold pieces" zou een jager hebben gezegd. Dit naast het feit dat de Amerikanen het best vonden dat dit de indianen in de reservaten deed belanden.
The Economist: (Back)home on the range, 28.10.2023
zaterdag 28 oktober 2023
Economendag
donderdag 26 oktober 2023
kalenderlandbouw
woensdag 25 oktober 2023
rechtstelsels vergeleken
De empirie zou moeten aangeven wat het best is: waar is het het makkelijkst zaken doen, waar groeit de economie het hardst. De eerste papers gaven Hayek gelijk, maar recente papers laten weer meer twijfel of zelfs andere resultaten zien. Mogelijk zijn er ook veel achterliggende factoren (bv. in de koloniale erfenis of culturele factoren) die het verschil maken en niet evenwichtig over beide groepen landen zijn verdeeld. En het is ook niet zo zwart-wit: een burgerlijk wetboek kan ook veel regels bevatten voor het geval contractpartijen zelf geen andere afspraken maken.
The Economist: Not so civil anymore, 21.10.2023
dinsdag 24 oktober 2023
Groeten uit Hardenberg
donderdag 12 oktober 2023
Pacton
zaterdag 7 oktober 2023
walvis in de noordzee
En het laatste oerbos was het Beekbergerwoud dat in 1871 is gekapt.
zie: VORK september 2023
donderdag 5 oktober 2023
tomatenboek
donderdag 21 september 2023
column over public choice
Prinsjesdag, debat over de miljoenennota. De verkiezingscampagnes zijn duidelijk begonnen. Goede aanaleiding voor een column over public choice theory op BoerEnBusines.
zondag 17 september 2023
Leiderschapslessen
maandag 11 september 2023
Akoestisch boeren
Wat logischer lijkt me het onderzoek waarin trillingen en geluid van vraatzuchtige insecten werd afgespeeld op planten, die daarop inderdaad hun chemische verdedigingsacties in werking stelden, en wanneer daarna de echte insecten er op los gelaten werden, minder schade hadden. The Economist speculeert over gewasbescherming door drones met luidsprekers.
Planten zouden in droge grond ook water kunnen horen stromen en soms wellicht zelf geluidstrillingen veroorzaken. Met name bij gestresste planten worden geluiden waargenomen (op frequenties buiten die van het menselijk oor). Zelfs in rumoerige kassen. Je zou dus microfoons kunnen installeren.
Akoestisch boeren lijkt me toekomst te hebben als vorm van precisie landbouw.
The Economist: the ears of corn, 9.9.2023
zaterdag 9 september 2023
Landschapsbiografie Groene Hart
Mijn bijdrage zit in een interview in een kader in het boek en de auteurs vroegen me de drukproef te reviewen op misinterpretaties. Met plezier gedaan.
dinsdag 5 september 2023
2nd hand rose
Nooit gedacht dat ik nog eens fictie zou publiceren. Met de Schrijverstafel van onze Haagse sociëteit maakten we een bundeltje voor het 50-jarig bestaan van Second Hand Rose, een winkel voor 2e hands kleding aan de Mauritskade. Ik schreef een column over het thema 2e met ook nog enige fictie. Kopen dat bundeltje, in de winkel of bij Paagman, want de opbrengst gaat in zijn geheel naar een Roemeens kindertehuis. 15 euro slechts.
En de vernissage van vanavond op het Paviljoen was zeer gezellig. Dus wie weet, komen er meer bundels.
zaterdag 2 september 2023
Pratende bomen?
Terwijl ik deze week de hort op was publiceerde Food & Agribusiness mijn column Pratende bomen? Over het idee van sommige juristen om natuurgebieden, beren en rivieren ook juridisch rechtspersoon te maken. Lijkt me geen grote prioritiet.
maandag 28 augustus 2023
50 jaar ERAE
De European Review of Agricultura Economics bestaat 50 jaar. We vieren het dezer dagen op het EAAE congres in Rennes en met een congres uitgave waarin ook een paper waarin wordt teruggeblikt op de trends in de papers in afgelopen 50 jaar. Dat vind je hier Met ook de key notes van het congres.
vrijdag 25 augustus 2023
Groeten uit Rotterdam
Het seizoen van de bijeenkomsten begint langzaam weer. Maar veel te melden is er nog niet. Vandaar nog maar even een fotootje van een bezoek aan Maasstad/ Volgend week volgt inhoud.
zaterdag 19 augustus 2023
Groeten uit de waterleidingduinen
Bij gebrek nieuws, nog maar een fotootje uit de Amsterdamse Waterleidingduinen. Een prachtig gebied om een mooie wandeling te maken. Het is er niet druk, en toch kwam ik er vorige week nog een verdwaalde oud-collega tegen die ik decennia niet had gezien. Blijkbaar ben ik nog herkenbaar.
maandag 14 augustus 2023
Baumol op BoerEnBusiness
Op BoerEnBusiness verscheen mijn column van deze maand. Over inflatie en de wet van Baumol. Zie alhier.
zondag 13 augustus 2023
de BVD en de Boerenpartij
Er is weer veel aandacht voor Boer Koekoek, de slag bij Hollandsche Veld en de boerderij die daarbij in vlammen opging. In dat kader is een stukje uit het NRC van gisteren interessant. De krant brengt een groot verhaal over de werkzaamheden van de BVD die in de jaren 50 en 60 ook in politieke partijen infiltreerder, aan extreem linker en rechter zijne. Zo ook in de Boerenpartij, zelfs voordat die was opgericht. Politieagenten met een inlichtingentaak rapporteerden over de bijeenkomsten van de partij in boerenzaaltjes, in de denigrerende bewoordingen die toen niet ongebruikelijk waren over 'naïeve boertjes op de zandgronden'.
Nieuwe onthulling is dat in 1962 een infiltrant de vraag kreeg om de boerderij van de voorzitter van het Landbouwschap in brand te steken. Een jaar later kwam daarvan ook schriftelijk bewijs - de brief was aan meerdere medestanders gericht. De BVD deed er verder niets mee, wat intern tot veel discussie leidde. Na de verkiezingswinst bleken veel oud-NSBers lid. Die mochten van Koekoek wel lid blijven maar geen bestuursfuncties vervullen, dat gaf teveel risico dat de partij afgeschilderd zou worden als een verkapte NSB-partij.
donderdag 10 augustus 2023
Groeten uit de Gevangenis
zondag 6 augustus 2023
Groeten vanaf het Eiland van Dordt
Nog maar een vakantiefotootje: vorig week wandelden we op het Eiland van Dordrecht. Daar is afgelopend jaren een mooi blauwgroen dooraderd gebied ontstaan: akkerbouw, maar ook de oude kreken en bos. Met een wandelpad langs de Nieuwe Merwede een kanaal dat zich voordoet als een rivier. In de wandelgids van Hazeu en Kuiper vind je een mooie route vanaf de Dordtse wijk Sterrenburg. We deden er een stuk van.
donderdag 3 augustus 2023
Groeten uit Zierikzee
woensdag 19 juli 2023
varkensflat
The Economist had afgelopen weekend een mooi stuk over de landbouw in China en de gevoeligheid voor klimaatsverandering - die is niet mis. Tussen neus en lippen door wordt ook nog even gemeld dat in cetraal China de grootste varkensflat ter wereld staat: 26 verdiepingen. Als we hier riumtegebrek ervaren moeten we toch eens 3-dimensionaal gaan denken? MVRDV geeft vast nog een ontwerp in de kast.
dinsdag 18 juli 2023
Bijdrage aan (niet-)landbouwakkoord
Net voor de Paasdagen werd ik door de hoofdtafel van de onderhandelaars van het landbouwakkoord (dat er dus niet kwam) gevraagd mee te doen in een sessie met CEOs van ketenpartijen, en topmensen van retialers en banken. Het leidde tot inzichten in de noodzaak van een keurmerk dat de voorlopers in NPLG ondersteund. Ik besteedde mijn paasdagen aan het opschrijven van de inzichten uit deze Deventersessie die we daarna nog eens bespraken.
De organisatie heeft mijn notitie een paar weken geleden online gezet onder het kopje Poppe, Duurzaamheid. Lijkt me nog wel bruikbaar voor het vervolg via de partijprogramma's in het volgende kabinet. Laat het dus niet verroesten Zie hier.
zondag 2 juli 2023
Lange Voorhout
Er is blijkbaar relatief veel te doen en weinig te melden. Gisteren waren we even op het Lange Voorhout in Den Haag. De jaarlijkse beeldenexpositie. Gaat dat zien - maar neem niet de A3
woensdag 21 juni 2023
HES nostalgie
Toevallig kwam ik ook langs mijn oude school (foto): begin jaren 70 studeerde ik aan de Hoger Economisch School, de HES aan het Raamplein. Die hadden een van de eerste h.e.a.o. opleidingen. Mooie tijd, op het pleintje waar nu auto's staan, hadden we ten tijde van de oliecrisis een TV opname van Farce Majeur. De HES is niet meer, zo te zien is het nu een kantoorpand. Nostalgie dus.
maandag 19 juni 2023
Boer Koekoek en de BBB
vrijdag 16 juni 2023
Lunchlezing PAL
zondag 11 juni 2023
Economische ontwikkeling in de vroege Middeleeuwen
zaterdag 3 juni 2023
Zuiderzee
Overigens een mooi overzicht over alles wat zo in het Zuiderzeegebied heeft gespeeld. Je moet eerst door meer dan honderd pagina's geologie en archeologie (het landijs uit de titel is zeker niet onderbedeeld), maar dat is goed geschreven. Van der Heide was hoofd van de afdeling Oudheidkundig bodemonderzoek bij de RIJP, maar ooit begonnen als journalist. Nochtans valt op dat er soms een taalgebruik wordt gebezigd dat heden ten dage niet altijd meer salonfähig is. Veel tussenzinnen waarin de overwegingen van de schrijver worden toegelicht. Zou een redacteur nu schrappen, maar hinderlijk is het niet. Het boek is echt een hele pil. Maar dat krijg je als je ook hoofdstukken opneemt die bijna lezen als een toeristengids voor een rondje IJsselmeer: wat is waar te zien.
Leerden we nog wat? Dat de arbeiderswoningen in de NOP al heel snel niet meer nodig waren, er was nog wel een medewerker op het 45 ha bedrijf, maar die wilde met de komst van gemotoriseerd verkeer (Solex, motor, auto) liever op dorp wonen. En we zijn anders aan gaan kijken tegen riet: in de Wieringermeer zeer gevreesd (in mijn jeugd had je ook van die rietplekken in het land die elk jaar terugkwamen), in de NOP zelfs voor de droogvalling op het omliggend oude land om die reden bestreden (wat niet hielp) en in Oostelijk Flevoland 33.000 ha met helikopter ingezaaid om ander onkruid te onderdrukken (klein hoefblad) en de bodem te doorwortelen en water af te voeren, ondanks dat rietzaad niet te koop is en de winning lastig.
Ook interessant dat de Markerwaard ooit bedoeld was de eerste polder na de Wieringermeer te zijn (die overigens ook een IJsselmeerpolder had moeten zijn, maar de Afsluitdijk was wat later klaar en het werk aan de Meer werd versneld in de jaren 20) en later heeft men zich blijkbaar nog afgevraagd of je na Oostelijk Flevoland niet eerst de Markerwaard, nog voor Zuidelijk moest doen.
donderdag 1 juni 2023
fotoshoot
Overigens is het mysterie van de dakpannen in de Yerseke Moer nog niet geheel opgelost, want langs de Vecht schijnen ze ook te vinden te zijn als beschoeiing, maar daar geen oesters...
dinsdag 30 mei 2023
Yerseke Moer
Een fotootje uit de Yerseke Moer. We maakten gisteren de wandeling uit de wandelgids Zeeuwse Zwerftochten. Mooi gebied dat 1000 jaar geleden werd ingepolderd en waar ook een paar honderd jaar zout is gewonnen uit het veen. Leverde een hollebollig landschap op met veel wisselingen tussen zout en zoet. En met dakpannen, dat moet wel haast verband houden met de oesterteelt, maar de gids haalden ze niet.
vrijdag 26 mei 2023
Framing
In Food- en Agribusiness van 5 mei vond het hoofdredactionele commentaar blijkbaar ook dat het een journalistieke taak is daar kanttekeningen bij te zetten. In dit geval gaat het om de gewraakte kalenderlandbouw. Op zand= en loss-gronden wordt je gekort op je stikstofbudget als je aardappelen na 1 oktober oogst. De landbouw doet het voorkomen alsof de oogst voor die datum moet plaats vinden en dat je als teler niet meer mag bepalen wanneer je oogst. Maar dat is niet waar, je mag rustig later dan 1 oktober oogsten. Alleen gaat er dan 5 kg (1e helft oktober) tot 20 kg (na 1 november) van je stikstofbudget van het volgende jaar af. Omdat je dit jaar teveel hebt weglaten lekken door die aardappelen niet uit de grond te halen en een groenbemester in te zaaien
Het blad rekent even voor dat de norm voor wintertarwe rond de 160 kg ligt. Dat wordt dus het jaar erna gekort met 3%, eventueel oplopend via 6% tot 12%. Dat is te overzien. Sterker: aardappelen zijn de moneymaker en granen niet. Vermoedelijk zullen vrijwel alle boeren zich dus door deze maatregel niet tot ander gedrag aanzetten en als dat optimaal is, gewoon na 1 oktober oogsten en wat lagere graanoogst voor lief nemen. De vraag is dus of het effect van de maatregel heel groot zal zijn, terwijl er voor overheid en bedrijfsleven wel administratieve kosten aanzitten. Zou dat niet veel meer de hoffelijke discussie moeten zijn ??? Of het feit dat je 3 tot 12% van de graanoogst mist. Misschien toch net wat constructiever.
dinsdag 23 mei 2023
woordvoerder van de toekomst
De Transitiecoalitie Voedsel publiceert op LinkedIn een serie Woordvoerders van de Toekomst. In die reeks werd ik door Jeen Akkerman geïnterviewd. Het resultaat staat hier.
maandag 22 mei 2023
vrijdag 19 mei 2023
Biesbosch
Ik las de Historische Atlas van de Biesbosch van Wim van Wijk. Het boek is al een aantal jaren uit, en is echt een kijkboek met kaarten. Over de overstroming leer je niet zoveel, des te meer over hoe er weer land in allerlei polders en poldertjes is teruggewonnen - en recent weer in de ruimte voor de rivieren is opgegeven.
Bij het boek hoort een website waardoor je op alle kaarten kunt inzoomen, of misschien moet je het boek wel zien als een toelichting op de kaarten op de website. Daarmee kunnen kaartlezers hun hart ophalen.