weblog over de toekomst van de Nederlandse landbouw en het platteland. Gemotiveerd vanuit het werk als econoom, de nevenfuncties als bestuurder en de woonomgeving van de moderator, maar als persoonlijke stellingname geheel buiten de verantwoordelijkheid van mijn werkgevers - zoals het hoort bij een weblog.
zondag 31 december 2017
vrijdag 29 december 2017
Vork over voeding
De nieuwe editie van Vork viel in de postbus. Met een nuttig artikel over impasses in de voedingswetenschap. Hoogleraren Feskes en Navis stellen dat de reductionistische kijk aangvuld moet worden door een holistische, multidisciplinaire. Het begon misschien ooit met de relatie tussen scheurbuik en gebrek aan vitamine C in 1747 (dat het Vitamine C was bleek pas in 1928), maar nu lopen we o.a. vast omdat er geen datasets zijn met langdurige studies met ziekte als eindpunt. Laat staan dat ze sterk gecontroleerd zijn (maar daar helpt misschien big data - kjp). Enfin, nuttige literatuurverwijzingen en in 2020 moet het tot een groot congres leiden.
woensdag 27 december 2017
Top-2000
Hij is er weer, de top-2000. En dus meten we weer de behoefte aan plattelandsnostalgie met als indicator Wim Sonnevelds Het Dorp. Dit jaar 7 plaatsen weggezakt naar nummer 62 en daarmee op weg naar de bodem die het lied in 2012 noteerde. Goede reden om rustig door te werken aan een paper over veerkracht op het Brabantse platteland, dat moest maar eens af.
zaterdag 23 december 2017
vrijdag 22 december 2017
Staring
Mooi verhaal in Resource over de grondlegger van WUR, dat volgend jaar 100 jaar bestaat. Dat lijkt Winand Staring (de zoon van de dichter Anthoni) geweest te zijn. Hij voerde een lobby als ambtenaar bij een bevriend tweede kamerlid voor de provinciale landbouwschool (na een mislukte eerste in Warffum) in Wageningen.
Ik documenteer ook even de anekdote die het altijd goed doet bij een toelichting op Wageningen aan buitenlanders. Het plaatsje lag niet alleen centraal en er waren tal van grondsoorten in de buurt maar er is een beroemde brief van Staring van 20 januari 1872 waarin hij Wageningen aanprijst als een plek waar boeren hun zonen prima naar toe kunnen sturen want de stad is niet zo groot dat zij "stadsbegeeerten en steedsche neigingingen" zullen ontwikkelen. En toen kon je er op zondag nog de trein nemen. Waarmee Nederland voor een bijzondere constructie koos: veeartsenij in Utrecht, landbouw in Wageningen. Staring zelf maakte de opening niet mee en Salverda, die sterk op zijn onderwijsgedachtegoed leunde, ging de geschiedenis in als de man die het effectueeerde.
Ik documenteer ook even de anekdote die het altijd goed doet bij een toelichting op Wageningen aan buitenlanders. Het plaatsje lag niet alleen centraal en er waren tal van grondsoorten in de buurt maar er is een beroemde brief van Staring van 20 januari 1872 waarin hij Wageningen aanprijst als een plek waar boeren hun zonen prima naar toe kunnen sturen want de stad is niet zo groot dat zij "stadsbegeeerten en steedsche neigingingen" zullen ontwikkelen. En toen kon je er op zondag nog de trein nemen. Waarmee Nederland voor een bijzondere constructie koos: veeartsenij in Utrecht, landbouw in Wageningen. Staring zelf maakte de opening niet mee en Salverda, die sterk op zijn onderwijsgedachtegoed leunde, ging de geschiedenis in als de man die het effectueeerde.
woensdag 20 december 2017
Vegetarische Kapsalon
Nieuws is het niet, noch omdat Nederlanders dat al wisten, noch omdat the Economist alweer van 2 december is. Maar ik documenteer het toch maar even.
De door de NVWA aangeslingerde discussie over de consumentenmisleiding die plaats zou vinden door het vegetarische Speck in plaats van spek (en die vooral reclame voor de Vegetarische Slager werd en de NVWA niet uit de imagoschade van de Fipronil crisis hielp) was aanleiding voor het blad om Jaap Korteweg en de Vegetarische Slager te portretteren.
Maar wel door te beginnen met de beschrijving van de kapsalon als "a healthy mix of chips, melted Gouda cheese, shawarma, lettuce and garlic sauce and is a tried and tested hangover cure in the Netherlands". En er is dus een vegetarische variant. Kan prima lijkt me, want veel van dat soort vlees is meer een drager van de saus dan wat anders.
Dat de vegetarische trend aanslaat blijkt niet alleen uit Schnitzelgate (de Speck/spek discussie), maar ook de Duitse minister van landbouw die Schnitzel en Wurst wil beperken tot de vlees-varianten. En de EU heeft inmiddels gebruik van het woord melk voor plantaardige varianten verboden. In Nieuw-Zeeland speelt een discussie over een verpakking van een kipvlees-imitatie waarop toch een kip is afgebeeld. Dat gaat toch net wat verder in misleiding dan het rietgedekte boerderijtje op het pak melk. Kortom we lijken in een cultuur-oorlog te belanden. Intussen is wel 10% van de Duitsers vegetarier, zo meldt the Economist, tegenover 0.6% in 1983
De door de NVWA aangeslingerde discussie over de consumentenmisleiding die plaats zou vinden door het vegetarische Speck in plaats van spek (en die vooral reclame voor de Vegetarische Slager werd en de NVWA niet uit de imagoschade van de Fipronil crisis hielp) was aanleiding voor het blad om Jaap Korteweg en de Vegetarische Slager te portretteren.
Maar wel door te beginnen met de beschrijving van de kapsalon als "a healthy mix of chips, melted Gouda cheese, shawarma, lettuce and garlic sauce and is a tried and tested hangover cure in the Netherlands". En er is dus een vegetarische variant. Kan prima lijkt me, want veel van dat soort vlees is meer een drager van de saus dan wat anders.
Dat de vegetarische trend aanslaat blijkt niet alleen uit Schnitzelgate (de Speck/spek discussie), maar ook de Duitse minister van landbouw die Schnitzel en Wurst wil beperken tot de vlees-varianten. En de EU heeft inmiddels gebruik van het woord melk voor plantaardige varianten verboden. In Nieuw-Zeeland speelt een discussie over een verpakking van een kipvlees-imitatie waarop toch een kip is afgebeeld. Dat gaat toch net wat verder in misleiding dan het rietgedekte boerderijtje op het pak melk. Kortom we lijken in een cultuur-oorlog te belanden. Intussen is wel 10% van de Duitsers vegetarier, zo meldt the Economist, tegenover 0.6% in 1983
zondag 17 december 2017
Nieuw FLINT paper
EuroChoices publiceert ons paper over verzameling van duurzaamheidsdata in de landbouw. Resultaat van het FLINT project. Hierbij.
zaterdag 16 december 2017
Rust
Het is rustig op de site. Dat komt door drukte elders en omdat een update van Microsoft mijn WIFI buiten werking heeft gesteld (schandalig), naar een oplossing wordt gezocht.
zaterdag 2 december 2017
Berlijn en de ict
Deze week sprak ik op de Global Food Summit in Berlijn. Mooie ontvangst in de parlement's sociëteit (waarbij de minister verstek moest laten gaan maar die zal door de glyfosaat stemming wel een gewijzigde agenda hebben gehad). Mijn inleiding staat gewoontegetrouw online.
Berlijn heeft de grootste start-up scene, zo niet van Europa dan toch van Duitsland. Iemand legde me uit dat de alternatieve cultuur daar aan bijgedragen heeft, en dat die cultuur mede ontstaan of versterkt is doordat wie in de jaren 60 naar Berlijn verhuisde, niet in militaire dienst hoefde. Dat heeft veel individualisten aangetrokken.
Overigens trekt dat succes nu ook de groten aan: Google bouwt in Prenzlau waarmee die wijk net als San Francisco te duur dreigt te worden voor de subculturen.
In mijn inleiding stelde ik voor om de Duitse foodsector binnen 3 jaar papiervrij te maken, met de nodige voorbeelden. Dat lijkt toch nog wel een eindje weg: terug naar de airport bleek de bus geen credit cards of bankbiljetten van 10 euro te aanvaarden. Alleen munten worden geaccepteerd - zodat ik gratis mee mocht.
Berlijn heeft de grootste start-up scene, zo niet van Europa dan toch van Duitsland. Iemand legde me uit dat de alternatieve cultuur daar aan bijgedragen heeft, en dat die cultuur mede ontstaan of versterkt is doordat wie in de jaren 60 naar Berlijn verhuisde, niet in militaire dienst hoefde. Dat heeft veel individualisten aangetrokken.
Overigens trekt dat succes nu ook de groten aan: Google bouwt in Prenzlau waarmee die wijk net als San Francisco te duur dreigt te worden voor de subculturen.
In mijn inleiding stelde ik voor om de Duitse foodsector binnen 3 jaar papiervrij te maken, met de nodige voorbeelden. Dat lijkt toch nog wel een eindje weg: terug naar de airport bleek de bus geen credit cards of bankbiljetten van 10 euro te aanvaarden. Alleen munten worden geaccepteerd - zodat ik gratis mee mocht.
Abonneren op:
Posts (Atom)