donderdag 30 juni 2022

Podcast

Voor het eerst droeg ik bij aan een podcast. Ik ben geen regelmatig luisteraar van die op zich goede radio[rogramma's on demand, maar ze zijn wel in de mode. En dus viert de Rli zijn 10jarig bestaan met een serie. De tweede ging over het actuele thema Ruimte voor voedselvoorziening en het dieet van de toekomst. Ik poneer onder andere: 

Dat voedselsysteem heeft de afgelopen 75 jaar gezorgd voor een geweldige innovatie, waardoor voedsel nog steeds goedkoop is gebleven, of relatief goedkoper is geworden, zodat we nu nog maar 15 procent van ons inkomen betalen aan voedsel. Nou is een beetje de vraag of je voor de komende 20 of 30 jaar die 15 procent nog verder moet terugdrukken, of dat je die geweldige innovatiekracht eens gaat inzetten op die problemen van klimaat, biodiversiteit, en gezond eten.’

Hier kun je de podcast beluisteren. Zie ook de website van de Rli

woensdag 29 juni 2022

roadtrip to Parma

 

Afgelopen weken maakten we een autotochtje naar Parma, waar de EAAEP Foundation vergaderde. Via de Aosta-vallei en Genua. Komende dagen dus wat Italiaanse  en Franse plaatjes, en wat achterstallig nieuws. 

Ten zuiden van Dijon is de gerstoogst in volle gang en in Italië is ook de tarwe rijp.

donderdag 23 juni 2022

economie in de periferie


 Een paar weken geleden kocht ik via boekwinkeltjes.nl en dus antequarisch dit standaardwerk over de laatste 200 jaar economische geschiedenis van Zeeland. Ook ter voorbereiding op een eigen artikeltje over de landbouw in de laatste decennia. Het boek is een aanrader, ik kreeg het voor een paar tientjes in mijn bezit. 

zaterdag 18 juni 2022

Indonesische Marshallhulp

 

Onze tweewekelijkse lunchlezing van deze week ging over de onafhankelijkheid van Indonesië en de in die oorlog opgetreden excessen. Wat ik niet wist is dat Indonesië ook nog ruim 1 miljard dollar (tegen de toenmalige koers meer dan 4 miljard gulden) heeft betaald aan schadevergoeding. Dat bedrag is van dezelfde orde van grote als de Marshallhulp. Drees had ook nog de kosten van de Nederlandse inzet willen hebben en ging voor 6 miljard. Er schijnt in het kabinet ook nog een deal geweest te zijn waarin Drees zijn standpunt introk mits de AOW er zou komen.

Oorlogen gaan al snel gepaard met excessen, maar dat die van beide kanten hevig waren in de Indonesische onafhankelijkheid had veel te maken met het feit dat de Japanners 2 miljoen jeugdigen hadden getraind om mee te vechten tegen de geallieerden en er bij de capitulatie van Japan geen gezag meer was. En aan de Nederlandse kant omdat men zich geen onafhankelijke kolonie kon voorstellen, mede omdat men mogelijk ook geen verdienvermogen zag voor Nederland anders dan de landbouw (maar daar moest de productiviteit dan fors omhoog) en de internationale handel in koloniale waren. Aan Duitsland dat in puin lag was toch al niet veel te verdienen en er waren deviezen nodig voor de import van kapitaalgoederen. 

woensdag 15 juni 2022

in Maasdijk

 


Gisteren brachten we een bezoek aan de Beekenkamp Groep en hun dochter Deliflor in Maasdijk. Een familiebedrijf uit 1951 dat onder de tweede generatie is uitgegroeid tot een wereldspeler in uitgangsmateriaal: stekken die in Afrika van moederplanten van bv. chrysanten worden genomen, naar hier worden gevlogen in pakjes met stekpoeder, door een robot in trays met veengrond worden geplant (met wat handmatige nabewerking maar zeer indrukwekkende machines) en dan naar de telers gaan. Mooi om dat eens van dichtbij te zien.

donderdag 9 juni 2022

stappenteller voor klimaat


 Het is deze week ook weer tijd voor mijn column in Food&Agribusiness. Ik bepleit een stappenteller voor klimaat, ofwel de CO2 footprint op de kassabon van de supermarkt. Staat in de krant van vandaag en voor wie een abonnement heeft: op de website

dinsdag 7 juni 2022

Hayek, prijzen en stikstof

Mede geïnspireerd door het stikstofcongres van de VLB van afgelopen vrijdag en een eerder artikel dat we al eens in ESB schreven over emissierechten kon ik het niet nalaten om de retrorecensie voor BoerEnBusiness van deze maand te wijden aan Friedrich von Hayek en zijn Road to Serfdom. Zie alhier

maandag 6 juni 2022

Biertje


Er passeerden hier al eerder afbeeldingen van artistieke interpretaties van de Zeeuwse boerendracht. Deze kwam ik vorige week in een brasserie in Terneuzen tegen. Reclame van een regionale brouwer. Vermeersen levert zo zijn premium pils.