woensdag 15 juli 2009

waar gaat het heen

Toekomstverkenningen is een populaire bezigheid. Eerder dit jaar verscheen bij de Europese Commissie de 2nd SCAR Foresight exercise. Van SCAR hoef je niet meteen bang te worden, dat is het standing committee on agricultural research, een adviescomite van DG Agri voor landbouwkundig onderzoek.
De samenvatting is de titel van het rapport: New challenges for agricultural research: climate change, food security, rural development, agricultural knowledge systems.
Het is een zeer bruikbaar rapport dat een goed overzicht geeft van allerlei trends. Voor onderzoeksprogrammering dus zeer bruikbaar. Het rapport gaat uit van het niche-regime-landschapsdenken, ik vermoed dat dat voor niet-transitie-ingewijden even wennen is.

internaliseren
Het rapport stelt in zijn samenvatting dat het hoog tijd wordt dat economen de echte kosten van de productie, inclusief de afgewentelde negatieve effecten op milieu e.d., uitrekenen. Daar is misschien nog wel werk nodig, maar op hoofdlijnen is het al lang bekend, bovendien is er bijvoorbeeld een marktprijs voor CO2. Het probleem is niet de economen, maar de besluitvorming: we vinden het lastig tegen consumenten te zeggen dat de accijnsen of btw omhoog moet om die prijs te betalen.
Gezinsbedrijven (en in het bijzonder de rol van vrouwen) zijn volgens de auteurs de sleutel om de people, profit en planet doelstellingen te realiseren. Daar lijkt me nu juist wel nog wat onderbouwing gewenst.
Met die kanttekeningen: lezen dat rapport als je in de vormgeving van toekomstig onderzoek bent geinteresseerd.

European Commission: New challenges for agricultural research: climate change, food security, rural development, agricultural knowledge systems - 2nd SCAR foresight exercise. Brussel, 2009

Geen opmerkingen: