De JBC medaille gaat dit jaar naar Melissa Dell, zo meldt The Economist. Het is de jaarlijkse prijs voor de beste jonge econoom (beneden de 40 jaar.) Als studente combineerde ze haar les koloniale economie met een inzicht van een tripje naar Peru en realiseerde zich dat daar een natuurlijk experiment voor het oprapen lag:. In Peru en Bolivia had de Spaanse kolonisator in sommige streken een institutie die bekend staat als het 'mita" systeem: in die regio's moesten tussen 1573 en 1812 moest 1 op de 7 volwassen mannen van de oorspronkelijke bevolking in de zilver en loodmijnen werken. In deze regio's ligt nog heden ten dage het inkomen (gemeten in consumptie) 25% lager, is de bevolking minder opgeleid en is meer afhankelijk van zelfvoorzieningslandbouw dan in de regio's waar het systeem niet gold. Het verleden werkt dus lang na.
In de regio's zonder mita-systeem waren de grote haciƫnda's dominant. In de mijnbouwregio's zat de overheid niet te wachten op dergelijke concurrenten in de arbeidsmarkt. Die hadden de macht om te lobbyen voor betere wegen en andere publieke goederen. Er was meer ruimte om te investeren, na 1812 was er minder chaos en bandeloosheid. Waarmee meteen aangegeven is dat het idee dat het grootgrondbezit slecht was voor de ontwikkeling van Latijns Amerika genuanceerder ligt dan men vaak stelt.
Op vergelijkbare wijze heeft Dell aangetoond dat in Indonesiƫ de dorpen die dichter bij de Nederlandse suikerfabrieken lagen, het ook vandaag de dag nog beter doen dan verder afgelegen dorpen. Lobbyen voor de vestiging van een groot bedrijf kan dus ook voor toekomstige generaties nuttig zijn. Als je er maar niet schatplichtig aan wordt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten