En verder verdiepte ik me in mijn duitse vakantie ook nog even in energie-issues. Het laatste nummer van SPIL zet niet alleen het klimaatdebat helder uiteen maar meldt ook nog even het failliet gaan van CAMPA A.G., een grote Duitse biodieselproducent. De grondstof koolzaadolie is te duur geworden, zeker tegenover de gesubsideerde amerikaanse ethanolproductie - zo meldt het blad.
Navraag leert dat ook de Duitse boeren een fors prijsrisico lopen bij het investeren in biobrandstoffen-opwekking. De stroomprijs is als opbrengst de komende jaren gegarandeerd, maar daarmee zijn de prijsrisico's niet ondervangen want de grondstoffenprijs is niet gegarandeerd. Wordt mais of tarwe duurder, dan neemt de marge af. Dat voel je niet meteen als je het zelf teelt, maar opportunity cost zijn ook kosten. Je verdient ineens meer met de teelt van het gewas en minder met de stroomopwekking. Gelukkig voor de boeren heeft de Duitse overheid dat ook ingezien en recent de prijzen van de stroom met 20% verhoogd.
The Economist had in juni een mooie special over energie en komt met een interessant argument voor de verdediging van wind-energie: het wordt weliswaar gesubsideerd, maar dat geldt voor aardolie ook. Al was het maar omdat er een forste CO2 belasting op zou moeten zitten. Het zou natuurlijk beter zijn olie te belasten, maar als dat niet gebeurt, is er minder tegen subsdie op wind-energie. Overigens levert het blad geen vergelijking in centen of een en ander dan in balans is.
The Economist: the power and the glory - a special report on energy June 21, 2008
Geen opmerkingen:
Een reactie posten