Leuk dat Together logo van het EU feestje, dat de Fransen op de Thalys hebben geplakt in de variant Ensemble. En Call a Bike van de Duitse staatsspoorwegen zou Ruf ein Fahrrad moeten worden zo grapte de Suddeutsche Zeitung volgens de NRC.
Dankzij de EU was ik dus even in Madrid (leuke stad, maar ik zag alleen de het nieuwe vliegveld, de metro, die daar nog niet naar toegaat, de universiteit, het hotel en een voortreffelijk paellarestaurant). Het ging er over risicomanagement van boeren. Mijn indruk is dat we daarin nog niet Together zijn maar dat er een Noord Zuid verschil van inzicht is. Rond de Middellandse Zee zijn de variaties in kg-opbrengsten, o.a. door droogtes, veel groter dan in het Noorden zo zou uit remote sensing data van de EU blijken. Veel van die landen pleiten daarom voor overheidsbetrokkenheid bij risico-management. In het noorden mogen de variaties dan kleiner zijn, de effecten van pakweg 25% minder opbrengsten op de bedrijven zijn er veel groter: de bedrijven werk veel meer met geleend geld (de rente gaat door) en met smallere marges zodat lagere opbrengsten sneller tot problemen leiden. Wie loopt er nu echt risico?
Economen voer al gauw aan dat die bedrijfsopzetten niet uit de lucht komen vallen, maar ook het gevolg zijn van risico's. Als die bij een laag rendement groot zijn, dan gebruik je niet veel vreemd vermogen, en blijven bedrijven kleiner, met mogelijk een streven naar een grotere marge per bedrijf (waardoor ze ook minder kapitaal nodig hebben): zulke bedrijven zijn minder in de markt geintegreerd. Beleid zou niet de ene bedrijfsvorm boven de andere moeten bevoordelen, dat is slecht voor de innovatie en niet zo eerlijk.
Als droogtes in de toekomst vaker voorkomen, moet je wellicht ook de productie verplaatsen. In Nederland telen we fruit van oudsher veel in Zeeland en in de Betuwe. Omdat men daar in het voorjaar bij de bloei minder last van nachtvorst heeft. Wie het toch in Hoogezand-Sappemeer wil proberen, moet dat niet laten, maar het is geen reden de belastingbetaler mee te laten betalen aan een vorstverzekering, zo lijkt me.
Maar in het zuiden is men sterker dan in sommige noordelijke landen gewend de landbouw te ondersteunen, ook omdat van oudsher de sociale voorzieningen er minder zijn en men boeren minder als ondernemer en meer als landbewerker ziet.
Vooralsnog zijn we op dit onderwerp dus nog niet echt Together.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten