Soms zijn er van die krantenberichten die om meerdere reden interessant zijn. Zoals het bericht op de voorpagina van het Financial Times' katern Companies & Markets van dinsdag: "China shuts seven Walmart stores in pork row".
Dat het Amerikaanse Walmart winkels in China heeft is voor de lezers van het roze zakenblad niet zo'n verrassing. Dat de Chinese staat ze sluit misschien ook niet maar wel de reden: ze zijn 14 dagen dicht "to focus on implementing corrective actions". Die zijn nodig omdat er in de winkels conventioneel varkensvlees om te labellen naar biologisch varkensvlees. Dat omkatten is misschien op zich niet zo''n verrassing in het land waar copyright en right to copy spreekwoordelijk aan elkaar gelijk zijn (en het beboeten van winkels voor het omlabellen van producten over de datum niet ongebruikelijk is), wel dat men biologisch varkensvlees heeft, en dat er blijkbaar veel vraag naar is.
Die vraag komt voort uit het zoveelste voedselschandaal waarin varkens met giftig veevoer zijn gevoerd. Dat is misschien niet zo'n verrassing. Heeft China een biologisch accreditatie-systeem dan? Nee dat nu ook weer niet, de certificatieorganisatie neemt genoegen met een enveloppe met geld, zo meldt de FT. Kortom in dit artikel komen veel problemen van zo'n land bij elkaar.
Er is dus een grote markt voor producten uit Europa, zo krijg je de indruk - mits je in staat bent het label te garanderen (een rfid chipje dat je op je mobiel kunt uitlezen?)
2 opmerkingen:
Dag Krijn, het gaat in dit geval om 'green food' i.p.v. 'organic food'(biologisch). In China zijn er wel accreditatiesystemen voor 'green food', 'organic food', 'pollution-free'...Maar goed, met een zak geld kun je altijd iets regelen natuurlijk.
Lan,
Dank voor de toelichting. De FT had het echt over organic, maar vertalen is ook voor kwaliteitskranten een kunst op zich. NL kranten willen het ook wel eens over organisch i.p.v. biologisch hebben.
Krijn
Een reactie posten