Het Trendbureau van de provincie Overijssel hield zijn jaarcongres vandaag op de Universiteit Twente. Een veel grotere campus dan ik dacht, en een interessante lijst sprekers. Key note speaker Frits Bolkestein liet zijn licht schijnen over de grote uitdagingen in de EU: demografie, energie en concurrentiekracht ten opzichte van China en India.
Bas Heijne besprak de toekomst van de democratie, een sessie die vooral ging over de noodzaak de behoefte aan indentiteit juist ook in de politiek te erkennen en niet te negeren. Na het verdwijnen van de verzuiling en de alom dominerende globalisering is daar behoefte aan. We kwamen niet meer toe aan de constatering dat juist in NL en Europa er een goede traditie is in het omgaan met verschillende identiteiten, misschien nog meer dan in de smeltkroes USA.
Dat was het eerste goede / hoopvolle idee dat ik oppikte. De dagvoorzitster had toegezegd dat je mocht klagen als je er niet met twee naar huis ging. De tweede kwam in de sessie over de toekomst van de landbouw, waar de directeur DSM Resins liet zien dat biobased ook kleinschalige verwerking moet en kan inhouden. Water is duur transporteren. Of dat dan boeren zullen zijn die een reactorvat exploiteren is m.i. nog maar de vraag, dat hangt ook van de karakteristieken van het teeltproces af: aan olifantengras zit niet zoveel werk en risico.
Ook mijn LEI collega Jan Willem van der Schans had een mooi overzicht waarin de paradigma's industrieel / ecologisch van hun harde tegenstelling werden ontdaan door te laten zien dat er tal van praktijk cases zijn waarin mengvormen succesvol zijn: de werkelijkheid van deze tijd is heterogeniteit, niet een zwart-wit paradigma wat lekker bekt. Zo concludeerde ik voor me zelf - een derde inzicht.
En dan was er nog een geslaagde netwerkborrel. Twente - het is een eindje rijden (of vaak overstappen), maar bleek vandaag de moeite waard. De site van het trendbureau geeft toegang tot de toekomstverkenningen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten