Het was een boeiende week voor discussies over innovatie en de rol van de overheid, ook al is de aanleiding (mogelijk vertrek van het oude Organon, nu Merck uit Oss en farmacieconcern Abbott uit Weesp) minder leuk.
In de NRC weblog van M. Schinkel wees Maastrichts hoogleraar Luc Soete erop dat Frankrijk afgelopen jaren zijn concurrentiepositie voor onderzoek versterkt heeft door sterke overheidsubsidie via o.a. de fiscaliteit. Een onderzoeker is daar nu stukken goedkoper dan hier.
De NRC van dit weekend had er ook een goed verhaal over. Bas Terweel van het CPB wijst erop dat Weesp en Oss tamelijk geisoleerd liggen ten opzichte van universiteitsclusters. Het Japanse Astelass verhuisde daarom vorig jaar nog 550 man van Leiderdorp naar het Bio Science Park in Leiden. Kennis moet stromen.
R&D is belangrijk, maar hoeveel moet je er van hebben: de toevallig gekozen EU norm van 3% op alle plekken van de EU? Prof. Ruud Smits (Technologie en Innovatie in Utrecht) wijst erop dat de structuur van de Nederlandse economie veranderd is. We hebben hier minder industrie en veel meer diensten in de financiele en zakelijke dienstverlening dan vroeger en elders. En daar is wel veel innovatie, maar lastig meetbaar en zit dus niet in de R&D cijfers. En farmacie vraagt veel meer R&D dan voeding, waar Nederland goed in is.
De Wageningse cluster komt er dan ook wel goed af in het artikel. Danone concentreerde niet voor niets vorig jaar zijn onderzoek uit NL, Belgie en Duitsland hier. Flowers en food hoort niet voor niets bij de sleutelgebieden. Waarop toch al de kritiek is dat 80% van het bedrijfsleven er onder valt. Maar niet farmacie, dus het vertrek daarvan is ook nog wel te begrijpen. En sommigen denken dat de rentabiliteit van de R&D in de grote traditionle farmacie toch al aan het afnemen is.
Toch lijkt het goed, zo stelt EUR hoogleraar Volberda, om meer te polderen over R&D dan over loonontwikkeling. Als er maar keuzes worden gemaakt.
NRC 25.9.2010 Farmacie verdwijnt, andere bedrijven komen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten