Sommigen zijn voorstander van het snel afbouwen van subsidies in de landbouw. Waaronder velen in het Verenigd Koninkrijk en in Zweden. Als ook Nederlanders en economen. Het Engelse ministerie van landbouw (DEFRA) liet het LEI doorrekenen wat dat betekent voor de resultatenrekening van de bedrijven, en dat rapport is nu uit.
Ik mocht eerder helpen het in Londen voor de top van DEFRA toe te lichten en maak dus nu op verzoek ook hier maar wat reclame. Grootste herstructureringen zijn niet te verwachten in Oost-Europa (daar krijgen ze nu nog betrekkelijk weinig en hebben ze hun bedrijfsvoering en leningen er niet afhankelijk van gemaakt), maar wel in het Oosten van Duitsland als ook in het VK zelf. Want daar houdt men zich veel bezig met matig renderende veehouderij, waar de klappen vallen.
Toch fair om dan zo'n studie uit te laten voeren en te laten publiceren. Overigens geeft het rapport alleen wat economen de eerste orde effecten noemen. In werkelijkheid wordt veel van de pijn doorgeschoven naar anderen zoals grondeigenaren en de banken. En de belastingbetaler wordt er natuurlijk beter van.
Gezien de uitkomsten natuurlijk geen wonder dat er interessante discussies ontstaan, zoals op deze webstek.
H. Vrolijk et al.: Farm viability in the European Union; Assessment of the impact of changes in farm payments, LEI, Den Haag
1 opmerking:
Dank voor het wijzen op die leuke discussie op Brits farm forum. Ik heb er ook een stukje over geschreven en ook nog een aantal vragen bij: http://www.melkenoverdegrens.nl/
Een reactie posten