Hoge energieprijzen zetten mogelijk aan om minder vaak boodschappen te doen en de koelkast vol te laden. Het is de vraag of dat uiteindelijk de oplossing is. Een grafiek over energie-efficiency (die in koelkasten afgelopen jaren verbeterd is) in The Economist van vorige week liet zien dat de gemiddelde amerikaanse koelkast gegroeid is van 14 cubic feet in het begin van de sixties naar 23 op dit moment, terwijl de gezinnen echt niet groter zijn geworden.
Maar als we inmiddels per telefoon of internet een pizza thuis kunnen laten bezorgen, vraag je je af waarom we zoveel thuis tijdelijk opbergen (en soms ongebruikt ook nog weggooien). Waarom geen Just in Time? Kleinere verpakkingen die arriveren op de dag dat je ze nodig hebt. We ruilen dure energie voor gratis internet.
Ik las ook dat Al Gore investeert in 'smart metering': gebaseerd op actueel vraag en aanbod kun je tarieven voor electriciteit en water per uur of in nog kleinere tijdseenheden vaststellen. Dat zet je er toe aan je electrische auto of fiets op te laden of je ventilatoren voor de uien aan te zetten wanneer je lage prijzen ziet of verwacht. Vermoedelijk vooral 's nachts, als de electriciteit gewonnen uit wind, water, of kernenergie vrijwel gratis is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten