Gisteren waren we in Hulst, we tankten zeer goedkoop in Belgie (tip: bij Avia in Stekene betaal je nog 1,487 cent voor een liter Euro95, dat is bijna dertig cent goedkoper dan hier langs de snelweg). Wij Zeeuwen zijn zunig, heeft Unilver er met Zeeuws Meisje ingeramd..En dus is het tijd voor Zeeland op ons geld.
Ik kom daarop omdat De Nederlandsche Bank net als het Koninkrijk 200 jaar bestaat. DNB Magazine besteedt er veel aandacht aan met een mooi verhaal over de geschiedenis van DNB.
En ook met een foto-reportage van oude bankbiljetten. En daarin zag ik niet alleen vele bekende terug, maar ook bijgaand biljet van ca. 100 jaar geleden. Het toont een Zeeuwse vrouw.- in de volksmond heette dit biljet al snel Kop & Schotel.
Het is het biljet dat misschien wel de meeste ophef gemaakt heeft zo schrijft de bank- iets wat toch al niet ongewoon is bij de introductie van publieke goederen. Hier ging het al fout in de ontwerpfase, want de ontwerper had gekozen voor een katholieke kap, dat kon echt niet en moest een muts naar protestants model worden. (Later leidde in 1952 een biljet van 25 gulden met Sint Maarten die zijn mantel in tweeen snijdt tot het verzoek van de SGP in de 2e Kamer dit biljet als zijnde Roomse propaganda in te trekken. Het biljet bleef tot 1961 in omloop).
Enfin, het idee dat heel Nederland er als Zeeuws meisje bijloopt vond 100 jaar geleden ook al geen genade. En vervolgens leidde het biljet nog tot een fiks schandaal (voor die tijd) in de prive-sfeer. Het model was de dienstbode van de Nederlandsche Bank vertegenwoordiger in Middelburg. Die moest en plein public verklaren dat wel de kap van de dienstbode was gebruikt, maar dat het verder geen beauty was waar hij iets mee had.
Dat andere Zeeuwse bankbiljet was ons enige 250 gulden biljet, de paarse vuurtoren. Waarvoor Oxenaar de vuurtoren van Haamstede gebruikte - het relletje bleeft beperkt tot de vewerking van twee namen van vriendinnen en een kleindochter in het ontwerp zonder dat iemand het wist.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten