vrijdag 13 december 2013

wijntechnologie

 Dezelfde Economist (zie de vorige blog) had in zijn Technology Quarterly ook een mooi artikel over de technologie in de wijnbouw. Leidend is -ondanks zijn tradities - Frankrijk: veel wijn, en hoge arbeidskosten, in tegenstelling tot de meeste andere landen. In de VS kun je altijd weer Mexicanen laten plukken. Bovendien hebben Franse top-wijnmakers die vernieuwen weinig kritiek te verwachten, terwijl niet-Franse wijnbouwers zich de hoon of verdachtmakingen van de Franse top-vinologen op de hals kunnen halen.
De druivenplukmachines kende ik al, maar er zijn nu ook machines of de beste wijnen alleen van de beste druiven, en niet van de beste druiventrossen, te maken. Het zou er uitzien als grote flipperkasten waar de druiven met cameras en beeldverwerkingssoftware worden gesorteerd. In 30 milliseconden bepaalt het apparaat de vorm, grootte en kleur van de druif en vergelijkt die met de eisen van de wijnmaker.
Deed me denken aan een bezoek in de jaren 90 bij een workshop van ons Pacioli netwerk aan Margaux, een beroemd chateau in de Bordeaux, toendertijd van de Agnelli (Fiat) familie. We discussieerden over nieuwe GIS software waarmee de waarde van individuele percelen ook kon worden bepaald, je wist wat je op een perceel deed en wat er aan oogst en wijn vanaf kwam. En tracing and tracking waren net in de mode, de wijnmaker wilde die data gaan meeleveren aan de consument. Dat heb ik afgeraden: je wil niet weten welke pesticiden gebruikt zijn in de teelt twintig jaar geleden voor een mooie fles uit het fameuse jaar 1989. Laat staan dat DDT gebruik in de jaren 60. Nee zo was mijn advies, dan liever een filmpje uit die tijd a la het Polygoon journaal.
Terug naar deze tijd: er is een gebied waar de Franse niet superieur zijn in wijntechnologie: doppen en sluitingen van flessen. Want kurk is verplicht in Frankrijk.
Weer mooi illustratiemateriaal dat innovaties niet uit de lucht komen vallen maar verbonden zijn met de knelpunten en mogelijkheden in het primaire proces. Interessant voor een debat over de toekomst van de leveranciers van staltechnologie in de Nederlandse veehouderij.
 
The Economist: Bacchus to the Future, 30.11.2013
 

Geen opmerkingen: