Een Belgische Blauwe, ooit in Gent gefotografeerd |
Je maakt dus een computerspel van actoren (agenten in het jargon) die je programmeert (letterlijk, in hun software) met een bepaald type gedrag en een bepaalde uitgangssituatie (rijk, arm, wel of niet erg risicomijdend etc) en die laat je op elkaar reageren (bv. handelen, of concurreren om de melkquota) en je kijkt wat er na x spelrondes is verandert in deze "mini-economie".
Vroeger waren computers daar niet krachtig genoeg voor, je was in de jaren 60 al blij als je een optimaal bouwplan van 1 bedrijf kon doorrekenen en dat deed je dan voor het gemiddelde Veenkoloniale bedrijf. Nu kun je ze allemaal programmeren met hun eigen situatie en op elkaar in laten werken.
Een aantal collega's houdt er binnenkort een congres over en publiceerde alvast een special issue van het tijdschrift Lecture Notes in Economics and Mathematical Systems. Sommige bijdragen gaan over de landbouw of voedselketen, andere over bv. financiele markten. Of de dynamiek van markten.
Een van de laatste papers van het boek gaat over de Indiase mango-sector en nog weer een stap verder. Je kunt niet alleen de mango-keten zo als kunstmatige economie met agenten modelleren, je kunt ook mensen van vlees en bloed in de simulatie mee laten doen door een van de agents te vervangen door iemand (een mango-teler of een student of wie dan ook) die het spel mee wil spelen. Als training voor jonge boeren of juist omdat je het gedrag van die persoon in allerlei (fictieve maar net echte) situaties wil observeren.
Gezien de nog steeds groeiende computerkracht, de toenemende diversiteit van actoren in de samenleving en de behoefte aan interactiviteit in plaats van alleen maar ingewikkelde econometrische modellen voorspel ik dit vakgebied al een tijdje een grootse toekomst. Zou het niet leuk zijn om gezien de afschaffing van de melkquota met grote groepen jonge boeren in bv. Nederland en zo mogelijk hun eigen data en die uit hun regio het grootse melkspel te ontwikkelen en te spelen? Wat met mango's kan, moet met melk ook kunnen. Of is dat niet intilligent genoeg en te kunstmatig?
Sjoukje Osinga, Gert Jan Hofstede en Tim Verwaart (eds): Emergent results of Artificial Economics in: Lecture Notes in Economics and Mathematical Systems 652, Springer Verlag
Geen opmerkingen:
Een reactie posten