De olie kost nu meer dan $ 70.- en hoewel de westerse economieen er weinig schade van lijken te ondervinden, zien velen het eind van het goedkope olie-tijdperk.
The Economist wees er al eerder op dat in de geschiedenis olie al enkele malen werd afgedaan als zijnde uitgeput. Recent nog in de jaren zeventig en tachtig, waarna de prijs naar $ 10.- daalde. Het bouwen van een raffinaderij of het aanboren van een diepzee olieveld kost wat tijd. Voor een raffinaderij in Europa staat al snel 10 jaar, dus we hebben hier met lange boom and bust cycli te maken. In een special report over de olie industrie kwam hetzelfde blad 22 april met een lijstje van break-evenprijzen waarbij alternatieven interessant worden. Voor boeren die in de energieproductie willen geef ik het maar even door:
Olieprijzen waarbij een energiebron economisch duurzaam is:
- $ 20.- conventionele olie
- $ 40.- teerzanden in o.a. Canada en ethanol-uit-suikerriet in Brazilie. Maar ook omzetting van gas en kolen in vloeistof
- $ 60,- ethanol-uit-mais in de Verenigde Staten
- $ 80,- biodiesel
Woensdag mag ik in een hoorzitting van het Europees Parlement overigens iets vertellen over een studie naar de effecten van de olieprijs op de Visserij. Daar zie je wel degelijk schade - maar vooral ook omdat er al een crisis is van gedaalde opbrengsten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten