donderdag 27 december 2007

Lijstje: Top 2000 A go go

De laatste dagen van het jaar, dan hoort de Top 2000 door de kamer te klinken. Ook dit jaar gelukkig weer. Ook leuk zijn de sites met oude clips. En dus hier een Top10 lijstje met de Top 2000 nummers die het sterkst aan de landbouw en het Nederlandse platteland zijn verbonden. Bloemen doen vandaag niet mee, dus geen Blommenkinders (Armand) of Roosje mijn roosje (Conny Vandenbosch). Ook geen taalvondsten als Kalverliefde (Robert Long) of Food for thought (UB40). En met een forse bias dankzij mijn leeftijd (52), dus nieuwer werk dat ik niet regel bij regel ken maakt minder kans. En dus wel:
  1. Wim Sonneveld - Het dorp (op 53 over wat er verloren ging in Deurne e.o.; hebben de bouwers van megastallen in Grubbenvorst nog dagelijks last van; ook mooi: het orgineel van Jean Ferrat over de franse bergboeren)
  2. Normaal - Oerend hard (op 119, een oevre-notering voor de bijdrage aan de emancipatie van de Achterhoekse boeren)
  3. the Beatles - Strawberry fields forever (op 183, omdat de fab4 niet mogen ontbreken; hadden ze nou Yesterday toch maar Scrambled eggs genoemd)
  4. Jacques Brel - Mijn vlakke land (op 331, voor zuidwest Nederland)
  5. John Denver - Take me home, country roads (op 441, voor het amerikaanse platteland en alle jaren zeventig schuurfeestjes alhier)
  6. Neil Young - Harvest (641 vanwege de titel, daar zit een LP in)
  7. UB40 - Red red wine (691, of staat Neil Diamond er zelf ook in)
  8. Jethro Tull - Bouree (1063 uit de tijd dat de hippies het platteland optrokken en nog oog hadden voor agrarische geschiedenis)
  9. Beach Boys - California girls (op 1143: "Midwest farmer daughters really makes you feel all right")
  10. Booker T. & the MGs: Green onions (op 1471 voor de broodnodige soul uit Memphis)

Aanvullingen en commentaar van harte welkom. Als ook eigen lijstjes: is er een economenlijstje mogelijk?

Een reactie posten