maandag 3 december 2007

enkele aanvullingen

Ik was in Wageningen vandaag om met een grote groep mensen uit de ontwikkelingshulp van gedachten te wisselen over veranderingsprocessen. Een vooroordeel bleek nog juist: van de 90 bezoekers was ik de enige met stropdas. Verder was het interessant. Conclusie was dat je heel veel van het (macro) systeem en de trends daarin moet weten wil je een geslaagde interventie doen die het lot van individuen verbetert. Die stelling lijkt me evengoed te gelden voor het doorvoeren van veranderingen in de Nederlandse landbouw. Een van de sprekers legde uit hoe moeilijk het is om micro-krediet in Afghanistan te introduceren, als je je geen rekenschap geeft dat rente een lastig begrip is in de islam en je jezelf wijs maakt dat lenen aan vrouwen beter is dan aan mannen, en niet bedenkt dat vrouwen ook door hun man gestuurd kunnen worden.
Weekend blogs
Nog even terugkomend op de blogs van het weekend. Uit het Europees parlement kreeg ik van de betrokken rapporteur een voorstel de EU controles op de GLB gelden wat te versimpelen en niet meer voor te schrijven dat het ontbreken van een oormerk tot een hercontrole moet leiden. Veruit de meeste geconstateerde overtredingen zijn kleine dingetjes en geen fraude.
En de directeur van het Deense FOI (LEI) laat desgevraagd weten dat de schatting van het effect van btw-vermindering op groente en fruit verbruik er rekening mee houdt dat er ook een inkomenselasticiteit is die bv. tot hoger drankverbruik leidt. Maar inmiddels heeft de nieuwe Deense regering wel een Gezondheidscommissie ingesteld die naar dit type maatregelen gaat kijken. Misschien moesten we in Nederland ook maar wat meer aandacht aan menswelzijn besteden. Kunnen we wel doen ten koste van dierwelzijn...
Een reactie posten