dinsdag 18 december 2007

fax of mail

Standaarden zijn belangrijk voor zaken doen, zo constateerden we aan de lunch bij een presentatie van ons onderzoek op LNV. Standaarden kunnen ook nogal verschillen, zo merkte ik net.
Waar in de onderzoekswereld de fax vrijwel is uitgestorven, leeft hij bij boeren nog volop. Ik moet voor ons akkerbouwbedrijfje een mestformulier ondertekenen, maar dat kan me alleen worden toegefaxt. In de onderzoekswereld doe je daarentegen iets per mail of op de traditionele post en maar zeer zelden meer per fax.
Dat bij boeren de fax nog niet verdrongen is komt volgens mij door twee van die kleine dingen die bij de inpassing in werkprocessen zwaar spelen: a] boeren wonen te ver van een postbus om iets wat geen haast heeft, op de bus te gooien. Op kantoor gaat dat automatisch mee, er moet toch van alles verzonden. b] een onderzoeker of andere kantoorwerker heeft de PC met email de hele dag aanstaan, een boer komt voor de koffie of lunch het kantoor of de keuken binnen en zet dan niet zijn PC aan (kost snel een minuut) maar ziet meteen of er wat op de fax ligt.
Kortom de transactiekosten van zaken doen vallen in de verschillende situaties nogal verschillend uit voor de verschillende standaards.
Een reactie posten