dinsdag 11 december 2007

ecologisch en economisch

Gisteren sprak ik een natuurwetenschapper die de ecologie en economie wat dichter bij elkaar wou brengen, refererend aan de Nederlandse Nobelprijswinnaars de broers Tinbergen (biologie) en Tinbergen (economie) en de Griekse betekenis van de woorden. Hij had de indruk dat het bij ecologie om evenwicht ging en bij economie om groei.
Een goed idee om ze bij elkaar te brengen, maar een fout idee dat de economie op groei is gebaseerd. Dat bij elkaar brengen is dan ook makkelijker dan je denkt want ook de economische wetenschap draait meer om evenwicht dan om groei. We willen in de economie misschien wel steeds groei, maar de economische wetenschap denkt vooral in evenwichten: die worden verstoord door nieuwe uitvindingen, de natuur of andere wensen van mensen en vervolgens zet zich een ontwikkeling in naar een nieuw evenwicht. Net ecologie.
Ook is het een misvatting dat groei ten koste moet gaan van eindige voorraden hulpbronnen. Groei komt uit productiviteitsverbetering en dat is omdat wij door nieuwe kennis of betere arbeidsdeling (specialisatie) iets slimmer en goedkoper kunnen maken, en dus per gewerkt uur productiever zijn. Dat hoeft helemaal niet ten koste te gaan van natuurlijke hulpbronnen. Dat dat toch gebeurt komt omdat die geen juiste prijs hebben, omdat we negatieve effecten afwentelen op anderen.

En de foto is ter ere van de nieuwe Russische presidentskandidaat. Er gebeuren daar rare dingen maar de kandidaat is wel uit verlichte St Petersburgse liberaal-technocratisch kringen. Het kan altijd nog erger.
Een reactie posten