zondag 16 december 2007

zwarte aarde en wisselstroom

Hoge prijzen lokken investeringen en innovaties uit, waardoor de economie zich naar een nieuw evenwicht begeeft. De NRC had er de afgelopen dagen twee mooie staaltjes van: het Zweedse bedrijf Black Earth Farming gaat 25.000 ha zwarte aarde in het zuiden van Rusland beboeren. Dat is een oppervlakte groter dan de provincie Drenthe. Ze koopt de grond voor 200 a 500 euro, wat veel is voor grond die zoals nu niet gebruikt wordt, maar een koopje vergeleken bij de Oost-Europese prijzen als je er graan wilt telen.
BEF gaat er graan produceren, en wie mee wil investeren kan terecht op de beurs van Stockholm om aandelen te kopen. Misschien wel even Shell bellen om te zien wat hun ervaringen zijn met investeren in Rusland. Maar het is een mooie illustratie van het feit dat de graanproductie nog best omhoog kan.
Het andere voorbeeld gaat over de echte energieprijs. Doordat die hoog is, is het al lonend om heel goedkope geo-thermische energie (uit de warmwater-geijsers) van IJsland naar Europa te transporteren, mits je dat doet met gelijkstroom. Dat verliest minder over lange afstand, dan de indertijd gekozen wisselstroom die voordelen op de korte afstand biedt. Hoeven de aluminiumsmelters niet te verkassen naar IJsland.
Zo kun je ook zonnencellen-farms in de Sahara zetten, en windmolens op de lege Russische vlaktes, en die energie goedkoop naar Europa transporteren. Opmaken die olie, anders gaat het net zo als de laatste restanten turf: lastig te slijten als energiebron en alleen nog goed voor de potplanten.
Een reactie posten