maandag 24 december 2007

boer zoekt vrouw

Boer zoekt vrouw trekt dit seizoen weer meer kijkers. Dit jaar ook met de variant boerin zoekt man. Wat overigens vreemd is, gezien de praktijk dat een man een aanzoek doet en de vrouw besluit.
Vrouwen kiezen daarbij mannen met een hoge status, die bemiddeld zijn of er goed uitzien. Evolutionair psychologen hadden dat in experimenten al aangetoond (net als het feit dat er samenhang is tussen uiterlijk en IQ), maar nu is er ook onderzoek gepubliceerd dat het met praktijkcijfers bewijst. Twee geleerden uit Newcastle bestudeerden de huwelijksmarkt van een eeuw geleden in de VS, toen er in het wilde westen (net als in sommige plattelandsstreken als Oost-Duitsland hedentendage) een mannenoverschot was.
In staten waar de man/vrouw-verhouding normaal was, was 56% van de mannen met een lage economische status getrouwd op dertigjarige leeftijd, tegen 60% van de mannen met een hoge status. En zelfs dan waren er vrouwen die liever ongehuwd bleven.
Maar in een staat als Arizona, met 100 vrouwen voor 110 mannen, was er echt een kopersmarkt. En dan moet je als verkoper voor een bijzonder aantrekkelijk aanbod zorgen. In Arizona was maar 24% van de mannen met een lage economische status op hun dertigste getrouwd, tegenover 46% van de mannen met een hoge status.
De huwelijksmarkt is net een veemarkt, economie is overal. Geen wonder dat de als intelligent aangeprezen bollenteler uit Noordwijkerhout in Boer zoekt vrouw meer brieven kreeg dan zijn concurrent aan de Dollard.

The Economist, 15.12.2007: Human mating - A buyers' market
Een reactie posten