vrijdag 26 juni 2009

europa en eten voor de werreld

Op het seminar in Halle (zie voorgaande blogs) meldde de bekende landbouweconoom Csaba Csaki dat Europa 20% van de landbouwgrond op aarde heeft, en maar 7% van de bevolking. Met andere woorden ligt er niet een grote taak de hulpbronnen beter en intensiever te gebruiken? Wat m.i. vooral in het oosten van het continent om beter management vraagt.

1 opmerking:

Huib Rijk zei

wellicht een interessante vraag, Europa heeft maar 7% van de bevolking, maar hoeveel % is het aandeel in de consumptie. Ik had namelijk altijd gedacht dat Europa een grote importeur van voedsel is. En Nederland met name - in de vorm van soja en tapioca, etc. Via Rotterdam wordt er veel meer ingevoerd dan er uitgevoerd wordt gemeten in bruto-hoeveelheden. Door de veredeling wordt een groot deel hiervan omgezet in hoogwaardiger voedsel (althans in prijs hoogwaardiger) zodat ons land in financiele zin exporteert. Of klopt deze redenering niet. Als dit zo is kan het zo zijn dat bij hogere transportkosten er relatief voordeel is voor de akkerbouw. Veehouderij is in mijn ogen feitelijk industrie omdat grondstoffen worden omgezet in producten.(daarmee bedoel ik geen waardeoordeel te vellen over veehouderij).