zaterdag 27 juni 2009

krimp en ontvolking

Bevolkingskrimp is geen slecht idee, gezien het overspannen gebruik van de aarde, maar het spreekt toch weinig mensen aan. Het leidt maar tot ontvolking. De NRC had pas een kaartje met de bevolkingskrimp, en dan betreft het heel veel Nederlandse gemeenten.
Krimp leidt tot lagere huizenprijzen en lagere inkomsten voor de gemeenten. Er is geen bouwmachine meer die de gelden voor de sloop ophoest.
Afgezien van de Oostelijke Mijnstreek, Zeeuws-Vlaanderen en de Veenkolonien is de krimp echter vooral een gevolg van beleid, zo legde hoogleraar Pieter Hooimeijer (demograaf, Universiteit Utrecht) uit. Door het beleid van geconcentreerd, en vooral binnenstedelijk, bouwen. Waar overigens ook de grote gemeenten voor zijn, die bouwen liever op eigen terrein dan bij de buren, want dan lopen ze de onroerend goed belasting mis.
Nu is plattelandsbeleid in Nederland vooral beleid om de ruimte open te houden. Maar wie de ontvolking tegen zou willen gaan heeft dus naast het plattelandsbeleid nog een beleidsalternatief: een ander ruimtelijk ordeningsbeleid. Leidt misschien tot wat minder ruimte voor landbouw, maar houdt wel de onroerendgoedprijs in de benen.
NRC_H: Een nationaal probleem in de uithoeken van Nederland: 16.6.2009

Geen opmerkingen: