vrijdag 12 juni 2009

bont

Het verbod op de nertsenhouderij (technisch een fokverbod) met ingang van 2018 brengt heel wat toetsenborden in beweging. In Resource, een blad van Wageningen UR, stelt ASG collega Ferry Leenstra vast dat het hier niet om een dierwelzijnsissue gaat: daar waren net goede afspraken over gemaakt die qua uitvoering voor op schema lagen.
Nee, het is dit keer een ethische overweging: het doel, het produceren van luxe, zou volgens de Tweede Kamer het houden van nertsen niet rechtvaardigen. Leenstra wijst erop dat het dan logisch is ook na te denken over het houden van honden in een flat of paarden voor wedstrijden of recreatie.
Nu lijkt me luxe een relatief begrip, voor sommigen lijkt het wel een eerste levensbehoefte, maar dat terzijde.
In het Dagblad de Limburger wijs Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren erop dat dit geen noviteit is: dierproeven zijn al eerder verboden voor het testen van cosmetica (tenzij er geen alternatief was). En hij rekent erop dat de EU een van de grootste bontproducenten (ons land) zal volgen. Dat gebeurde ook eerder al met de cosmetica, het honden-, katten en zeehondenbont. Nederland gidsland dus.
Ondernemers waren natuurlijk al in 1999 gewaarschuwd, toen lag er ook al een verbod, dat door een later kabinet werd teruggedraaid. Dus wie weet, maar ik heb begrepen dat er al heel wat ondernemers nieuwe bedrijven elders in de wereld hebben opgezet. Binnen en buiten de EU.

Geen opmerkingen: