dinsdag 16 juni 2009

krijn de neanderthaler

Ergens vijftien kilometer vanaf de Zeeuwse kust hier links, is een bot van een Neanderthaler uit zee gehaald. De eerste Nederlandse Neanderthaler blijkt een Zeeuw avant la lettre te zijn geweest (Zeeland was toen helemaal geen Zeeland maar een steppegebied).
Ik zou je er niet mee vermoeid hebben als ze de archeologen de 40.000 tot 70.000 jaar oude corpus geen Krijn hadden genoemd. Een sympathieke inval en ik wil er best mee geassocieerd worden, maar het bewijst maar weer eens dat archeologen hun geschiedenis niet kennen. Ze moeten nodig de canon eens bestuderen of in het Nationaal historisch museum gaan kijken (waarvan de directeur blijkbaar ook nog al makkelijk de slag om Arnhem interpreteert).
Krijn is volgens weer andere geleerden namelijk een verbastering van het Romeinse Quirinius wat landheer betekent. En volgens mij zijn de Romeinen van ver na de Neanderthalers. Het bot kan dus nooit van ene Krijn zijn geweest.
{Morgen echte Romeinse zaken}

1 opmerking:

Lizet Kruyff zei

Dat was meteen ook onze reactie. Is Krijn louter Zeeuws? Nee toch? Want inderdaad Krijn is van Quirinus, een Romein. Ik denk eerder aan Krijntje naast Trijntje, de oude dame die gevonden is bij opgravingen onder het Betuwelijn-tracé. Maar dat is lastig uitleggen.