woensdag 4 juli 2012

brasserie en bistro

Nog 5 posts te gaan en we hebben er 2000 geblogd. Dat is eigenlijk wel een etentje waard, in een brasserie of een bistro. Ik had nog niet eerder stil gestaan bij het verschil tussen die twee, de courant van het Zalmhuis in Kralingseveer (zie de blog van gisteren) legde even de historie en het verschil uit.
De Brasserie was oorspronkelijk het brouwhuis waar het bier werd gebouwen (brasserie is de koperen brouwinstallatie). Bier is in Frankrijk verbonden met het noordoosten (Elzas, Lotharingen). Brasserien werden eind 19e eeuw populair toen veel koks uit de provincie naar Parijs kwamen en hun streekproducten meebrachten. Vaak oostfranse, zoals zuurkool en quiche (lorraine). De brasserie is licht, ruim en open. Om gezien te worden en lekker maar niet al te duur te eten, als alternatief voor het duurdere restaurant. Pubfood als het ware.
De Bistro is juist meer intiem, rustig, een beetje donker. Geen tafellinnen maar placemats, Duralex glaasjes. Bistro komt uit het Russisch en betekent "snel, vlug", fastfood dus als het ware. Populair geworden na de terugkeer van Napoleon uit Rusland, de achtervolgende kozakken die Parijs in 1815 bezetten introduceerden de term. Eethuisjes zonder pretenties waren het met simpele maaltijden uit de boerenkeuken, stoofvlees, slakken, streekkazen.
In de jaren 60 door de Fagel dynastie hier te lande als luxe geherpositioneerd, maar dat is een ander verhaal.
Een reactie posten