dinsdag 3 juli 2012

zalmhuis - icoon van de boom

Vanaf het Eiland Van Brienenoord (zie de blog van gisteren) heb je mooi zicht op het Zalmhuis temidden van de kantoorgebouwen van het Rivium (zie foto). We genoten er de lunch - geen zalm maar mooie garnalenkroketjes.
Dat Zalmhuis is er 10 jaar geleden neergezet, als replica van een Jugendstil-pand van een eeuw geleden. In het Kralingseveer (toen Kralingsche Veer) was de pont over de rivier, daar waar Hollandse IJssel en Maas samenkomen (het is een misverstand dat Rotterdammers aan de Rijn wonen, het is Alphen aan den Rijn en Rotterdam aan de Maas).

Het dorp bestond vooral van de zalmvisserij. In 1863 begint ene Adriaan Dekkers er een logement annex uitspanning met tegenover het estaminet (cafe in modern Nederlands) een visafslag. Een privaat initiatief die de grootste zalmafslag van Nederland zou worden. In 1885 is er een all time high: 104.422 zalmen (en dat zijn grote vissen!) voor 2 miljoen gulden (voor jonge lezers: bijna een miljoen euro).
In 1896 wordt er een uitspanning boven op de markt gebouwd, door de schoonzoon van Dekkers. Een mooi doel voor een uitstapje vanuit Rotterdam. Al snel te klein en in 1905 verrijst het Art Nouveau paleis.
Een jaar later gaat het bergafwaarts met de zalm door het bouwen van sluizen en stuwen in de bovenloop, grindwinning, watervervuiling (Duitse industrie) en overbevissing. In 1954 wordt bij Woudrichem de laatste commercieel gevangen zalm uit de Maas gehaald. In 1955, de Van Brienenoord kondigt zich al aan, gaat het pand onder de slopershamer.
In 2002 opent Minister Zalm de replica. Inmiddels zag ik dat er een hoop kantoorruimte in de buurt te huur staat, maar laten we hopen dat de geschiedenis zich niet al te veel herhaald. Mooie plek om af te spreken voor een zakenlunch aan de voet van de Van Brienenoord.

Bron: de Courant van het Zalmhuis.
Een reactie posten