vrijdag 6 juli 2012

future internet's marketplace

Robeco's blad SAFE berichtte in het laatste nummer over het wereldvoedselvraagstuk en hoe te investeren. Met mooie foto's en Louise Fresco, maar voor de insider weinig nieuws.
Dat vond ik wel in een ander artikel. En dus is de 1998ste blog post (als vervolg op die van gisteren) een mooi voorbeeld van een future internet toepassing: www.gidsy.com  Het is een organisatoren van activiteiten en klanten bij elkaar. Wie een boottochtje, een wandeling, een biertocht, een tech sales dinner of een cursus oesters rapen in Amsterdam (of Berlijn of andere plaatsen) wil, kan op Gidsy de aanbieders vinden. Natuurlijk met ratings en gekoppeld aan Faceboek.

De toelichting in Safe sprak me wel aan: " Ons idee past goed in deze tijd. Mensen willen niet meer naar een reisbureau om hun vakantie te regelen, en niet meer naar een hotel voor een kamer, maar zelf wat regelen via AirBnB. Niet naar het Kruidvat maar handgemaakte spullen bij Etsy. Ze willen hun eigen leven inrichten, zelf de controle hebben. Bij deze nieuwe marktplaatsen gaat het vooral om mensen die samenkomen, die met elkaar onderhandelen, die van elkaar leren,. Mensen die geen grote organisatie meer nodig hebben, maar zelf geld verdienen met bijvoorbeeld leegstaande kamers, of met gereedschap of met een auto die -tijdelijk- niet wordt gebruikt. {..} Gevestigde bedrijven hebben veel last van dit soort markplaatsen. In Amerika hebben grote hotels rechtzaken aangespannen tegen mensen die hun appartement verhuren via AirBnB. De verhuurders zouden geen toeristenbelasting hebben afgedragen." 
Een reactie posten