Het herstellend vermogen van de maatschappij is soms groter dan je denkt. Neem nu obesitas. Ik las onlangs in de Telegraaf dat het meest gebruikte scheldwoord onder de jeugd bij pesterijen momenteel het woord "dikzak" is. Een mooie corrigerende kracht dus. De Franse overheid is al begonnen om nu het aanzetten tot anorexia strafbaar te stellen.
Overigens zag ik pas een presentatie over de toename van obesitas in Nederland. Dat verschijnsel begon zijn opmars 15 jaar geleden vanuit Noord-Oost Nederland. Een regio met vroeger veel fysieke arbeid (strokarton, scheepsbouw) en later veel werkeloosheid. En de samenhang tussen obesitas en sociaal-economische klasse is veelvuldig aangetoond.
Het zou dus best eens kunnen dat de sterke spreiding in inkomens in de jaren negentig (die weer samenhangt met de wereldwijde stijging van inkomens en liberalisering) de toename van obesitas mede heeft veroorzaakt. Heeft daar wel eens iemand goed naar gekeken en wat betekent dat dan voor smaaklessen en andere opvoedkundige programma's?
Scheldwoorden die worden afgeleid van lagere sociale klassen hebben ook een lange traditie. Misschien past dikzak dus in het rijtje zigeuner, neger, boer. Maar in dit geval zou het naast de negatieve effecten van pesterijen ook positieve op de gezondheid kunnen hebben.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten