maandag 30 juni 2014

St Jan en het Duits minimumloon

Vorige week was ik in Berlijn. Het was St Jan en dus de laatste dag van de aspergeoogst. Wat een mooie foto opleverde op de cover van Der Tagesspiegel. De krant koppelde er een groot artikel aan vast over het probleem van het minimumloon.
Duitsland is voornemens om met ingang van 2015 voor alle werk een mimimumloon van 8.5 euro per uur in te voeren. En dus ook voor de aspergestekers. En in de taxibranche, en in de horeca
De race is volgens de krant gelopen, wel kunnen de bedrijfstakken er nog aan ontkomen als werkgevers en werknemers een deal sluiten rond een lager miminumloon, dan is invoering pas in 2017 verplicht. En sommigen proberen dat dan nog over de oogst van 2017 heen te schuiven naar de herfst.
De boerenbonden gooien twee argumenten in de strijd: op termijn zal een deel van de teelten zich verplaatsen naar elders in Europa. En het gaat om 300.000 tijdelijke gastarbeiders die geen sociale lasten verplicht zijn als ze minder dan 50 dagen in Duitsland werken en ook thuis een baan hebben. Dan is voor hen bruto gelijk aan netto. En dan zou het wel voor wat minder dan 8.50 kunnen, zo vinden de boerenbonden.
Der Tagesspiegel 24.6.2014 Der Letzte Stich
Een reactie posten