zaterdag 7 juni 2014

lezend door Picardie

Tot mijn favoriete treinreizen hoort in juni het traject Brussel Parijs met de TGV. Fraai open landschap waar de velden met aardappelen en tarwe tot aan de horizon reiken. Gisteren mocht ik er weer eens van genieten door op en neer naar een bespreking op het Franse Ministerie van Landbouw te sporen. Op D-day nog wel en we namen er enkele belangrijke beslissingen.
Voor een volgende treinreis noteer ik hier enkele boeken die de NRC gisteren aanbeval. Er is een nieuwe moderne vertaling van Gogols Dode Zielen die je veel leert over het functioneren van het huidige Russische platteland, zo recenseert het blad.
En dan is er een nieuw boek van Jacob Soll: The Reckoning - Financial Accountability and the Rise and Fall of Nations. 700 jaar boekhouden en accountancy in 300 pagina's. Een ideeengeschiedenis: niet de Reformatie maar goed boekhouden was de bron van het kapitalisme, en heersers hebben er eigenlijk geen belang bij het in stand te houden, dus na de opbouw van een staat dankzij registratie (Colbert bv.) verslonst het weer. En dat is een een ander gezichtspunt dan dat van Max Weber, die het protestantisme als verklaring van het kapitalistische arbeidsethos zag. Ook van hem is er een goede nieuwe biografie, zo meldt de krant.
Een reactie posten