zaterdag 20 augustus 2011

Transitie en sociale theorien

Een paar jaar geleden publiceerden we het boek hier links, waarin we het werk van Wageningen over transities aan theorie probeerden te verbinden. Sinds een aantal maanden is er een waardige opvolger. Door alle drukte kwam het er nog niet van om het te lezen, maar afgelopen weken is dat toch gelukt. Transformation and sustainability in agriculture - connecting practice with social theory is een boeiende verzameling papers.
In het eerste deel vatten een aantal Wageningers in aparte hoofdstukken sociale theorien toe: nieuwe institutionele economie van o.a. Douglas North, sociale systemen volgens  Niklas Luhmann, sociale netwerken volgens Mark Granovetter (met zwakke en sterke bindingen), twijfel management van Karl Weick, macht volgens Michel Foucault en (marxistisch) materialisme van Ted Benton. In al die papers wordt gekeken of er ook koppelingen gelegd kunnen worden met de transitietheorie zoals die in Nederland gangbaar is.
Daarna volgen een aantal hoofdstukken met Nederlandse transitie-projecten waarin de auteurs een poging wagen te verklaren wat er gebeurd of moet gebeuren door het project volgens al die theorien te bespreken. Zodat goed duidelijk wordt dat de werkelijkheid te gecompliceerd is voor 1 theorie en dat meervoudige interpretatie zinvol is. Sommige verklaringen vullen elkaar aan en het leidt tot meer inzicht, wat theorie op zich ook al doet, zo was de boodschap van het vorige boek. Maar meerdere theorien is nog beter.
Aanbevolen dus.

S. Vellema (ed): Transformation and sustainability in agriculture. Wageningen Academic Publishers.

Geen opmerkingen: