zaterdag 6 augustus 2011

Hitland

Met goed wandelweer en gezellig gezelsschap wandelden we gisteren door Hitland. De buurschappen lezen als een Greatest Hitsverzameling: Klein Hitland, Ver Hitland, Groot Hitland. Tussen Nieuwerkerk aan den IJssel en deze Hollandse IJssel zelf, richting Moordrecht.

Mooi groen gebiedje, omgeven door de stad. Met langs de randen dus nog een paar projecten voor nieuwe zeer luxe huizen (zo te zien in rood voor rood constructies), die bedacht lijken te zijn in de tijd dat de financiele crisis nog niet had toegeslagen en de huizenprijzen nog stegen. Mooi bewijs trouwens dat groen de woningwaarde verhoogt.

Ik wist dat "hit" verwijst naar paard, een niet ongebruikelijk woord in vroeger tijden. Dit paardenland was nodig omdat hier langs de IJssel de fabrieken stonden van de gele IJsselsteentjes (gebakken uit rivierklei), en die gebruikten veel paarden voor transport, bv. toen er in de Middeleeuwen in de steden niet meer met hout mocht worden gebouwd vanwege het brandgevaar.

Een hit was eigenlijk een klein paardje. Sterker, oorspronkelijk was een hit een pony, en dan met name de kleine pony die bekend staat als een Shetlander. Want, zo leerde ik uit het wandelgidsje, Shetland is een verbastering van zijn oude naam die de Vikingen aan de eilandengroep gaven: Hitland. Waarbij er volgens een Shetlandse wiki mogelijk een lokale stam vernoemd is die de Katten (Cats) heette.

Geen opmerkingen: