dinsdag 6 november 2007

what's in a name

Al tijden geleden heeft de het Genootschap Onze Taal een fraaie CD gemaakt met daarop integraal met Adobe Reader doorzoekbaar alle belangrijke spreekwoordenboeken van 1840 tot 1950. Dus je kunt op "kaas" zoeken en je vindt dan alle uitdrukkingen met Kaas en de beschrijvingen van die spreekwoorden.

Nu is mijn voornaam niet zo veel voorkomend, maar hij levert toch 1 hit op, het mij niet bekende spreekwoord "hij komt te pas als Krijn te Basselt". Basselt ligt bij Voorst zo melden verschillende auteurs maar men tast verder in het duister. De betekenis zou zijn dat het gebruikt wordt om iemand aan te duiden die zich met een zaak bemoeit waar hij zich beter niet mee bezig had kunnen houden, en ook wel voor iemand die te laat komt.

Harrebomee meldt in 1858 ook "zij komt te pas als Trijn in Baffelt" en daar zou het dus wel eens een verbastering van kunnen zijn. Baffelt is dan Baflo in Groningen, waar ene Trijn tot een geselstraf werd veroordeeld, vluchtte en na verloop van tijd de stommiteit begin terug te keren in Baffelt op het moment dat er een geseling voltrokken werd, met als gevolg dat ze zonder verdere vorm van proces ook haar straf onderging.

Mooi verhaal, mooie CD.
Een reactie posten