zaterdag 3 november 2007

in Zuid Limburg

Je hebt het enkele dagen zonder deze blog moeten doen - we waren voor een korte verlate herfstvakantie in Zuid Limburg. Om te beginnen blijken de ideelbeelden van het RPB (zie de blog van woensdag) ook onderweg herkenbaar. In Roermond bezochten we de binnenstad en het outlet center in wat eens een kazerne was - dat laatste maakt nu reclame dat de binnenstad op 2 minuten wandelen ligt. Kortom een beetje stad heeft minimaal twee centra. [Defensie heeft aardig geboerd door al dat vastgoed in en bij oude binnensteden af te stoten.]

En vervolgens wandelden we in de gouden glans van het nationale park Meinweg (foto). De geschiedenis daarvan is boeiend (een oud gemeenschappelijk bezit dat later aan de betrokken dorpen in Nederland en Duitsland is opgedeeld en nu weer 1 internationaal park is) en het bos is er voor een groot deel aangeplant voor mijnhout: grove den dus. Hoezo natuur. Overigens ligt de IJzeren Rijn er mooi bij, en zou zo weer te gebruiken zijn. Veel mensen (ongetwijfeld niet in de laatste plaats de campingbewoners) zijn daar tegen, maar voor het geld dat we met het gebruik verdienen zouden wel eens heel veel ha snijmais in natuur kunnen worden omgezet. Is dat al eens uitgerekend?

Maastricht
En geen bezoek aan Zuid Limburg zonder een dagje Maastricht. De stad is nog weer mooier: een voor mij nieuwe brug, Ceramique is klaar zo lijk het en in de bibliotheek houdt men de herinnering aan het ter plekke geproduceerde BoerenBont levend (en daar zijn meer stijlen van dan ik wist - zoals iedereen associeer ik het met model nr 15). Wij dineerden gepast in het trendy Witloof [foto] waar de serviezen wel erg camp zijn en van de rommelmarkt lijken, de sfeer zeer plezant Vlaams en het eten voortreffelijk. Aanbevolen.
Net als bezoeken aan Thorn (met de kapel van Loreto voor de liefhebbers) en Weert, die we op de terugweg brachten. En tot slot reden we door de Peel, naar een mega-bamboekweker die we in de middle of nowhere toch vonden. Dat is weer eens wat anders dan mega-varkensstallen - waar mij nog wel ruimte voor leek maar lokale gesprekspartners zagen er weinig in.


Posted by Picasa
Een reactie posten