vrijdag 9 november 2007

Beleggen

Ik bracht gisteren een deel van mijn dag door in beleggingsland. Onder andere met het lezen van de nieuwste editie van het blad Technische en Kwantiatieve Analyse. Daarin veel aandacht voor een vondst van het geplaagde Citigroup, dat met de "Kredietcyclus" komt. Ik begreep van mijn bankier dat de vondst ook daar inmiddels bekend is.

De kredietcyculs bestaat uit vier fasen. In de eerste gaat het niet zo best met bedrijven, die reorganiseren en centrale banken strooien met krediet. Geen beste tijd voor aandelen, en dat hebben we tussen 2001 en 2003 meegemaakt. In fase 2 daalt de rente nog steeds door het ruime krediet, maar hebben bedrijven de reorganisaties achter de rug en gaan weer winst maken: stijgende aandelen. Citigroup hangt daar de periode 2004-2006 aan.

Waarmee we nu in fase 3 zouden zitten: risico's krijgen weer aandacht, rente daalt niet meer, obligaties zijn uit maar aandelen kunnen nog stijgen omdat er nog veel geld ergens belegd moet worden. Markten worden dan beweeglijker, we krijgen hypes en vooral bepaalde beleggingsthema's gaan bubbles vertonen. Dat zijn de thema's die in fase 2 al populair geworden zijn. Dus China en Zuid Oost Azie en grondstoffen. Het blad noemt het niet, maar de soft commodities als granen mag je daar vermoedelijk ook toe rekenen. Dus dat is ook voor de landbouw relevant. Het gerestylde blad Boerderij (net als TKA ook Elsevier, dus wellicht praten ze daar met elkaar) besteedde afgelopen week ook al aandacht aan beleggen en de stijging van agri-food fondsen. Sommige van die fondsen beginnen overigens steeds meer op energiefondsen te lijken, zo heb ik de indruk dus je hoeft niet echt van Exxon naar ADM te switchen.

Als taxi-chauffeurs en schoonmoeders over aandelen beginnen is er een sterke aanwijzing om uit te stappen, zo heb ik altijd geleerd, maar de Boerderij zou ik niet meteen in die categorie willen plaatsen.

Overigens wordt er op verschillende plekken op gewezen dat in de VS ook grote jongens en beroemde beleggers / speculanten als Ted Turner (CNN), George Soros en Warren Buffet al enkele jaren geleden in grond zijn gestapt. Als een soort aanbeveling. Amerikanen hebben mij verteld dat hier ook belangrijke fiscale motieven aan ten grondslag zouden kunnen liggen, in de vorm van een soort landbouwvrijstelling. Amerika kent een vrij forse belasting bij overlijden (voor degene die overlijdt, niet voor de erfgenamen) en die kun je nauwelijks ontlopen. Grond die je beboert (of laat beboeren) zou daarvan uitgezonderd zijn. En de heren hebben in ieder geval heel wat geld te vererven. Dus of dat nu een aanbeveling is?

Enfin, kredietfase drie geeft dus hypes en volatility. Zoals vandaag op de beurs te merken was. Tot de rente echt gaat stijgen en de economische groei wegvalt. Dan wil iedereen zowel de aandelenmarkt als de obligatiemarkt uit. Volgens sommigen kon dat overigens wel eens sneller zijn dan Citigroup suggereert. Hoewel: Aandelen China zijn nog maar 70% omhoog dit jaar.

En de kleine lettertjes: alleen geanalyseerde ervaringen uit het verleden zijn een garantie voor de toekomst

Geen opmerkingen: