zondag 4 juli 2010

transitie theorie

Agelopen dagen las ik Transitions to Sustainable Development van John Grin, Jan Rotmans en Johan Schot. Eerder blogde ik over de bijeenkomst waar het boek ter wereld werd gebracht.
Het is een boek om in de boekenkast te hebben (en te gebruiken) voor wie iets met transitietheorie doet. Het eerdere materiaal is gebundeld, op elkaar afgestemd, kritiek wordt van repliek voorzien en daarmee is het een compleet geheel.
Zelf zou ik nog wel wat meer economie in het boek (en dus de theorie) willen zien, temeer omdat Carlota Perez het voorwoord schreef -wat verwachtingen wekt. Enfin, blijft er nog een reden over om ons eigen Wagenings boek van vorig jaar te lezen.
Wel de nodige aandacht voor landbouw in het boek want John Grin illustreert de theorie met de 3M's van Mansholt, Mest en MacSharry plus nog wat kleinere cases. Grotendeels gebaseerd op bestaande en bekende bronnen, maar toch interessant om vanuit deze theorie die cases nog eens geinterpreteerd te zien.
Waarbij ook aandacht voor de ontwikkelingen in het OVO Drieluik (waarin de V van Voorlichting vertaald is met Information in plaats van het meer gebruikelijke Extension, maar dat is een kleinigheid), en de rol van het LEI ('a prominent participant in OVO') die in de zomer van 1984 minister Gerrit Braks dramatische cijfers over het mestoverschot aanleverde. En waarmee Braks de steun van Ruud Lubbers verzekerde om aan de Interimwetgeving te werken.

John Grin et al: Transitions to sustainable development, Routledge, 2010

Geen opmerkingen: