zaterdag 3 juli 2010

de kosten van autoriteit

Wie het gebrek aan leiding ziet in bv. Somalie zou zich kunnen afvragen wanneer mensen er voor kiezen om anarchie te vervangen door hierarchie. Ofwel wanneer ontstaat de staat?
Economen zouden economen niet zijn als ze het niet zouden zien als een kwestie van kosten en baten. een machthebber is niet gratis: hij (een dicatator of een democratische staat) verleent diensten van recht en orde, maar kost ook geld. Per saldo hoeft dat niet positief te zijn, of positiever dan dat je onder anarchie af en toe bestolen wordt.
Wie weinig heeft, heeft ook minder belang bij de diensten van recht en orde (en kan minder afstaan) dan wie wat meer te verdedigen heeft. Met andere woorden, je mag verwachten dat als er een bepaalde hoeveelheid technologie in een land is, er ook een machthebber ontstaat.
Drie auteurs, waar onder een Wageningse collega, laten met een model en een internationale dataset zien dat het zo werkt.

M.Baker, E. Bulte en J. Weisdorf: The origins of governments: from anarchy to hierarchy in: Journal of Institutional Economics 2010(6) 2 215-242

Geen opmerkingen: