donderdag 29 juli 2010

Koeien in de bladen

Niet alleen koeien op Schiphol (zie blog van gisteren) maar ook in de internationale bladen kiosk. Het weekblad Time (editie August 2) zet "France's Rural Revolution" op de cover en grijpt het Tour-de-France landschap aan om uit te leggen dat de Franse boeren het maar lastig hebben met het veranderend landbouwbeleid en hun concurrentiekracht qua schaalgrootte. Maar de Parijzenaren zijn dol op hun terroir. Niet van oudsher overigens. Ik leerde uit het stuk dat Graham Robb in The Discovery of France (2007) heeft uitgelegd hoe de aandacht voor la France profonde een introductie van de elite is in de vorming van de natiestaat ten tijde van de industrialisatie.

Enfin die relatie met het platteland wordt nu door veel boeren aangegrepen voor agri-toerisme en dat wordt de overlevingsstrategie voor het Franse platteland, zo betoogt Time. Waarbij veel voorbeelden van boeren met een nieuwe business strategie de revue passeren. De vraagkant krijgt minder de aandacht, maar dat is een bekend probleem in dit type sectoren en beleid.

Meat=heat
Why eating greens won't save the world staat er op de cover van de New Scientist van 17 juli. Het wetenschapsblad geeft een heel goed overzicht van wat er zou gebeuren als we allemaal stoppen met vlees eten. Van de 6,7 miljard mensen op deze planeet eten er 4,7 miljard regelmatig vlees. 500 miljoen eten maar zeer incidenteel vlees, 75 miljoen zijn vegetarier uit overtuiging en 1,5 miljard kan zich de keuze niet veroorloven.

Met zijn allen stoppen met vlees is niet slim: vanuit welvaartsoverwegingen en voedselzekerheid is het verstandig om het gras dat er groeit wel te gebruiken, net als alle afvat. Vanuit milieu (klimaat)overwegingen kun je overigens koeien beter niet op de prairie buiten langzaam laten groeien. Daar waar je er weer bos van maakt (zoals in Brazilie) zou dat ook nog bijdragen aan vastleggen van koolstof, maar in Afrika nemen het groot wild en de termieten het over van het vee, en hou je behoorlijk wat uitstoot.

Trouwens, wie wel melk of kaas wil blijven gebruiken (en dat lijkt gezond, net als enig vlees trouwens), zou gek zijn het bijprodukt vlees weg te gooien, dat is ook geen bijdrage aan de voedselzekerheid en de welvaart. Net zoals het verstandig blijft om afval uit de levensmiddelenindustrie aan varkens en kippen te voeren. En op sommige plaatsen is nog altijd de mest van vee essentieel voor voedselproductie.

Verder wijst het blad er op dat al die achter de tekentafel bedachte veranderingen helemaal niet zo makkelijk zijn voor de consument. Als je stopt met vlees eten (en zuivel) wordt je dieet veel kennisintensiever, en er is een forse aanpassing nodig van voedselvoorkeuren. Het vlees van de kip die buitenloopt en van afval en wormen rondkomt, lijkt niet op de huidige filetje.

"The message is definitely less, not none. For best results meat should be medium-rare".

Bruce Crumley: How to save rural France in: Time, 2 Augustus, 2010
Bob Holmes: what's the beef with meat. New Scientist, 17 juli 2010

Geen opmerkingen: