vrijdag 23 juli 2010

Lunchen in Drimmelen

Er bestaat zo iets als een Wadden-gevoel en een Groene-Hart idee, maar hoe zit het met onze beleving van de Delta? Dat kan nog wel een tikje beter, vergeleken bij die andere twee.
Dat idee bracht vanmiddag een interessant gezelschap samen in het bezoekerscentrum van De Biesbosch in Drimmelen voor een mooie lunch. Natuurlijk is de Biesbosch ook onderdeel van die Zuidwestelijke Delta. Net als de Hoekse Waard of de Brabantse Wal of West-Vlaanderen en de stedenring er om heen. Maar veel van die inwoners beseffen dat zelf nog nauwelijks.
Een interessant gezelschap dus, dat uiteenliep van burgemeesters tot de MVO-manager van de popgroep Blof. Het liet op mij de indruk na dat er aardig wat bruist in het Zuidwesten maar dat het Deltagevoel zich nog niet zo makkelijk laat omschrijven. Laat staan dat je er met gloedvolle zending gemakkelijk mensen uit de schil van de Delta mee bindt. Die gaan dus voor een dagje weg naar de Hoge Veluwe (Rotterdammers ten Noorden van de Maas) of naar de Drunense Duinen (ten Zuiden van, zo legde me van de week iemand uit). En vinden het intussen best dat er in de Delta van alles verandert met scheepvaartbewegingen, industrieterreinen, businessparks voor zakelijke dienstverlening, klimaatbestendige dijken of dat het platteland er leeg loopt. O ja, doe er nog maar wat ontpolderde natuur als dat in de internationale onderhandelingen handig is. En we zien wel of we te zijner tijd het geld vinden voor de duurdere kustbescherming.

Waarmee we dus het risico lopen dat tal van mooie zaken in de blauwgroene ruimte van de Delta, die potentieel ook inkomen en werk opleveren, verloren gaan. Dat de cultuurhistorie niet gebruikt wordt als kracht voor verdere ontwikkeling. Dat alles van voor 1953 in de vergetelheid zakt en ongebruikt blijft.

Zou het dus geen goed idee zijn om een vereniging te hebben die een platform biedt waarin we als betrokkenen (juist ook met niet-inwoners) kunnen zoeken naar het waardevolle van de delta voor de toekomstige inrichting? Waarin we het delta-gevoel vorm geven en de mensen in de Brabantse Wal, Vlaanderen, de Zuidhollandse eilanden en de rode schil er om heen er warm voor maken?
We zouden er de ex-inwoners die over de wereld uitgezworven zijn en de tijdelijke inwoners die er regelmatig recreeren voor kunnen benaderen.
En al bestaande activiteiten als het nazomerfestival of de excursie door Saeftinge gebruiken om met geinteresseerden het deltagevoel te onderzoeken en beleven. En wellicht ook nieuwe overkoepelende activiteiten opzetten zoals een voorjaarsvariant van de Uitmarkt voor de zomertrips naar de Delta van de Rotterdammers en Antwerpenaren, met een Vis, Wijn, Zeeuwse Bintjes en Hoekse chips arrangement.
Een blad en een website lijken me er bij horen: waarom kan ik hier in de Rotterdamse boekhandel wel een blad kopen (of me er op aboneren) over Italie dat mijn Toscane gevoel onderhoudt, en is er geen mooi Delta-magazine voor de terrastafel? 
Er zal toch nog wel ergens een potje plattelandsontwikkelingsgelden of een Leaderprogramma zijn dat de zelforganisatie rond deze common-pool resource op gang wil helpen? Enfin en petit comite reflecteerden we dat meer dan een jaar geleden ook al. Mooi dat het nu bruist en dat er een initiatief is. Hopelijk bruist het verder en loopt het over, de delta uit naar de schil er om heen. De delta zou er mooier van worden en de mensen verdienen het.

Geen opmerkingen: