woensdag 14 juli 2010

juridische uitdagingen

Er liggen de nodige uitdagingen in het vakgebied van het internationaal economisch recht, willen we het mondiale economische systeeem en zijn juridische instrumenten beter laten bijdragen aan het oplosssen van de huidige crises, zo las ik in een paper van Thomas Cottier. Hij noemt er 5:
  1. Er is een verdieping nodig in het debat en de discussie over de relatie tussen economie en internationaal economisch recht. Juristen kunnen daarbij hun vaardigheden inbrengen over principele aanpak van een probleem, gecombineerd met een case by case assessment, de vaardigheid om met uitzonderingen en onregelmatigheden te werken, de relevantie van waarden en gerechtigheid, de relevantie van menselijke ervaring en psychologie en de expertise in institutioneel ontwerp en in besluitvorming met aandacht voor eerlijkheid en transparantie: "the life of the law has not been logic; it has been experience".
  2. het debat over horizontale problemen van fragmentatie en functionalisme in internationale organisaties en verschillende regelgevende gebieden in internationale economische wetgeving moet worden versneld. Zodat interfaces tussen WTO, IMF, Wereldbank etc verhelderd worden.
  3. aandacht voor juiste verticale verdeling van macht en het herdefinieren van de de functies van nationale souvereigniteit.
  4. aandacht voor goede structuren voor juridisch onderzoek en onderwijs
  5. overwegen van prioriteiten in onderzoek en de rol ervan in internationale beleidsbepaling. "It may well be that the prominence of trade and environment on the one hand, and the neglect of trade and finance on the other is largely due tot the power and past arrogance in financial institutions and the relative weakness of NGOs in the field. Ofwel wat kunnen we leren van het proces om klimaatsverandering op de agenda te krijgen, de rol van de VN for and the wetenschap in het IPCC?
Thomas Cottier: Challenges ahead in international economic law, in: Journal of International Economic Law, vol. 12 no. 1 p. 3 -15, 2009

Geen opmerkingen: