zondag 4 juli 2010

NIMBY

Not in my backyard (NIMBY) is een veel gebruikte term in de ruimtelijke ordening. Die naar mijn indruk op nog al wat verschillende manieren gebruikt kan worden.
Zelf hou ik van de strikte interpretatie waarbij mensen in principe voor een bepaalde ontwikkeling / verandering zijn en bv. ook zodanig hun stem uitbrengen (bv. we zijn voor windenergie) en dan in de volgende stap stellen dat het natuurlijk niet de bedoeling is dat (evt. zelfs ondanks planschade vergoeding) de windmolens langs hun weg moeten komen te staan, en maar beter bij Urk kunnen worden geplaatst.
Die interpretatie is wat verwant aan het Duitse Sankt Florian Prinzip dat er opneer komt dat iemand een voorstel doet voor een alternatief dat hemzelf uit de situatie redt en er voor zorgt dat anderen in dezelfde situatie terecht komen.
In de praktijk wordt NIMBY breder gebruikt en soms zelfs voor elke actie en actiegroep waarin burgers opkomen voor hun eigen belangen omdat ze vinden dat die onvoldoende zijn meegewogen in het bepalen van het algemene belang.  Of soms zelfs gewoon omdat ze die belangen duidelijk willen maken. Daar is weinig op tegen lijkt me.
Sterker, dat is belangrijk in een democratie. Wageningse collega's maakten er een interessant boekje over dat ik gaarne aanbeveel.

Martijn Duineveld, Rosalie van Dam, Roel During en Andre van der Zande: Burgers en Landschap Deel 4 - the importance of being Nimby. Alterra Wageningen 2010

Geen opmerkingen: