Dinsdag was transitiedag. Het begon aan de lunch waar LNV-ambtenaren door sprekers van de VU-IVM en het LEI werden bijgepraat over onderzoek naar wat je zou moeten doen als je consumenten wil na laten denken over hun vleesconsumptie - en het feit dat die afgelopen 50 jaar enorm gestegen is en milieuonvriendelijk is.
In ieder geval in doelgroepen denken zo was het advies. Zoals de groep die al een aantal keren per week geen vlees eet en dus wellicht te verleiden is tot nog frequnter verbruik van diervrij eiwit (v/h vleesvervangers). Of door gemakkelijke hybrideproducten. In ieder geval vermoedelijk niet door de traditionele gehaktbaleter tot vegetarier te bekeren.
En in de avond was ik sinds tijden weer eens in Amserdam. Bij de KNAW op de Kloveniersburgwal, dat is vlak bij de Waag op de Nieuwmarkt. Via een mooie wandeling van CS over de Zeedijk, die een transitie naar Chinatown heeft ondergaan. Aanleiding was de lancering van een boekserie van transitiehoogleraren Rotmans, Schot en Grin. Het transitiewereldje was er in grote getale op afgekomen, er waren zelfs enkele Wageningers. Mooie kernpresentaties van de auteurs, waarbij Rotmans constateerde dat machtsissues pas na verloop van tijd zijn ontdekt als belangrijk topic. Een conclusie die in de energietransitie en vorig jaar in ons boek over de landbouwtransitie ook getrokken werd. Ook typisch Nederlands om het bestaan van macht te ontkennen.
Ook enkele leuke co-refernties waarbij EUR milieuhoogleraar Wim Hafkamp de auteurs confronteerde met zijn inzicht dat met dit boek de theorieboom wel erg vol gehangen is, en dat er komende jaren weer een tijdje gesnoeid moet worden. Hij kreeg van een van de auteurs nog gelijk ook.
Het debat liep uit op een discussie over wat dit land nu te doen staat in de transitie naar duurzame energie. Die zou geannexeerd zijn door de grote spelers, alleen Eneco denkt wat decentraal en boeren zijn al 6 jaar bezig om mais en mest te mogen mengen voor teruglevering aan het net. In Duitsland zou het allemaal beter geregeld zijn met de zonnepanelen en het feed in tarief. Met toch verwachtingen dat het aan de politiek is wat te doen.
Ik kon me niet aan de indruk onttrekken dat nog al wat aanwezigen precies wisten wat duurzame energie is, terwijl m.i. de ontwikkelingen van de afgelopen 5 jaar juist uitwijzen dat dat deel van de zoektocht is. Hoe duurzaam zijn die zwaar gesubsideerde zonnepanelen die in de Sahara of Spanje zouden moeten staan in plaats van in Sachsen, is bio-ethanol wel zo duurzaam als het de maisprijs in Mexico beinvloedt, is er een kans dat de EU biobrandstoffen bijmenging tot houtkap in Brazilie leidt, is kernenergie niet ook duurzaam, hou je met mestvergisting geen onduurzame landbouwactiviteiten in stand etc etc. Tranistie is meer een zoektocht dan een ontwerpopgave waarbij dit soort nieuwe gezichtspunten met nieuwe spelers essentieel is.
Enfin, dat zijn discussies voor het blog op de website dat bij de boekenserie is gelanceerd: http://www.sustainabilitytransitions.com/ Mede om de boeken te promoten want die zijn erg goedkoop, de hele serie kost evenveel als een goed academisch boek. Ter plekke was de voorraad ook in mum van tijd uitverkocht. Bestellen dus maar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten