dinsdag 18 mei 2010

koud, kaal en lelijk

Er blijkt in Nederland een Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC - niet te verwarren met de Vereniging NL China) te bestaan. Als er nu een typisch Nederlands cultuurlandschap is, dan is dat dat van de Nederlandse polders. En niet in de laatste plaats dat van Flevoland.
Niet iedereen vindt dat mooi. Sommigen vinden het te leeg, te rechtlijnig. Dat mag. Over de schilderijen van Mondriaan (die overigens met dat cultuurlandschap geassocieerd worden) verschillen de meningen ook. Sommigen hebben liever Ruysdael of Koekoek.
Maar enige sympathie van die VNC voor zo'n cultureel erfgoed zou je verwachten.

Niets van dat alles. De VNC is een actie Nederland van de Kaart gestart en classificeert Flevoland als "koud, kaal en lelijk". "Er moeten hommels zoemen en bijtjes vliegen", vindt VNC voorzitter Dirkmaat. "Ik neem geen genoegen met een kale steppe. Dat zouden mensen die daar wonen ook niet moeten doen."

Als oud-inwoner, getogen in Flevoland, neem ik het gaarne even voor de provincie op. In de beginjaren was het wellicht een tikje kaal, en dat had ook zijn charme. Nu is het een uniek cultuurlandschap met internationale allure. Met natuurgebieden en bossen overigens. Moet dat het ook al afleggen tegen het beeld van de romantische rietgedekte joghurtpakken buitenromantiek? 
Het VNC lijkt me op zijn minst de weg kwijt, vermoedelijk zelfs geheel Van de kaart. Terecht heeft de provincie Flevoland het rapport geweigerd in ontvangst te nemen. Die hebben serieusere dingen te doen.

Geen opmerkingen: