dinsdag 6 mei 2008

VN over speculatie

Er wordt heel wat afgeschreven over de wereldvoedselprijzen. Veel nieuws komt er niet bij dus we gaan hier niet op ieder stuk commentaar geven. Wel is er reden om even stil te staan bij het interview met de VN rapporteur over het fundamentele mensenrecht op eten, de Zwitser Jean Ziegler in de NRC van afgelopen zaterdag. Hij vindt de crisis 'man-made' en schuift de schuld op rijke landen (landbouwbeleid, IMF hestructureringseisen), biobrandstof en speculanten.
Op dat laatste punt weet hij iets nieuws te melden: de termijnmarkt van Chicago zou gedomineerd worden door vijf of zes multinationals waarbij Cargill een kwart van de wereldgraanoogst zou controleren. En - misschien belangrijker- de Chicago Commodity Stock Exchange staat een leverage van 95% toe, je hoeft maar met 5% eigen geld te beleggen, de rest mag je lenen.
Overigens kan m.i. de situatie met 5 dominante spelers nog genoeg zijn voor concurrentie en kennen ook andere termijnmarkten forse leverages. Maar dat het opschroeven van die eis tot een forse prijsdaling zou leiden, dat lijkt me ook waarschijnlijk.
Wie zelf wat wil doen kan natuurlijk zijn beleggingsportefeuille aanpassen (geen commodity funds) of zijn pensioenfonds vragen dat te doen.

C. de Gruyter: "Jean Ziegler, VN rapporteur van de VN, hekelt speculanten en biobrandstof" in NRC 3.5.2008
Een reactie posten