vrijdag 16 mei 2008

liberaal Vietnam


Begin jaren 90 reisden we met veel interesse en plezier door Vietnam - dat was toen net mogelijk dank zij de doi moi, de locale variant van de perestroika. Met veel plezier en interesse las ik afgelopen dagen het survey dat the Economist 26 april over het land publiceerde.
Vietnam heeft zich succesvol los gemaakt van het Soviet collectiviserings idee. Wie weinig op heeft met het idee dat de landbouw geholpen is met een (neo) liberale aanpak, leze vooral het hoofdstuk over de landbouw. Nadat boeren een langlopende individueel pachtcontract hadden gekregen en het land een WTO vriendelijk open handelsbeleid is gestart, is het een agrarische grootmacht geworden in o.a. thee, koffie, rubber en visteelt. Net als Nederland wordt het geholpen door vruchtbare delta's en een consensuscultuur (hoog vertrouwen, lage transactiekosten) maar dat doet aan het nut van de economische maatregelen niets af.
Andere landen kunnen hier nog veel van leren: als de overheid de instituties goed regelt en verder geen belemmeringen oplegt, of sterker nog de concurrentie met maar ook van andere landen aanmoedigt dan komt succes na enige tijd vanzelf.

Geen opmerkingen: