zaterdag 24 mei 2008

politieke economie en bont

De Nederlandse nertsenhouderij kreeg vandaag steun van NRC's reizende commentator Maarten Huygen. Hij constateert dat nertsen vijf keer zoveel ruimte krijgen dan kippen (alleen koeien zijn beter af), diervriendelijk worden gehouden, dat ze slachtafval eten dat anders de verbranders in zou gaan en dat de sector er veel aan doet om transparant (letterlijk met glazen wanden in de stallen) te ondernemen.
Kortom geen reden om de sector te verbieden. Het uitkopen van de 200 bedrijven zou overigens wel een miljard kunnen kosten, zo meldt de commentator. Dat zou 5 miljoen per bedrijf zijn, dat lijkt me nogal veel als je het op termijn beeindigd, maar dat terzijde.
En toch wordt de sector bedreigt, en dat is een (niet zo) fraai staaltje politieke economie. Het gaat maar om een beperkt aantal bedrijven die een product produceren (bont) dat maar weinigen in Nederland dragen. Sterker: het wordt gedragen door de klassevijand. Bont "is geen redelijk doel" zo wordt PvdA Tweede Kamerlid Harm Waalkens geciteerd. Maar dat is geen morele grond, wat doen we dan met koikarpers, goudvissen, schildpadden in een terrarium, dressuurpaarden, honden etc.
Kortom Huygen heeft gelijk en illustreert de werking van de politieke economie: veel mensen maakt het niet uit, een groep is fel tegen en heeft sympathisanten in een aantal partijen die ook iets aan dierwelzijn willen doen (en liever niet een andere kip met de gouden eieren aanpakken) en er zijn maar een beperkt aantal boeren dat getroffen wordt door een vergaande maatregel. Democratie is ook niet alles. Zoals Winston Churchill zei: "It has been said that democracy is the worst form of government except all the others that have been tried.”
En de nertsenhouders hebben alvast maar een topkok ingehuurd, dan liggen ze weer een straatlengte voor op de paarden.
.
NRC: Er zijn geen morele gronden om het houden van nertsen te verbieden, 24.5.2008 Op de foto schoorstenen van Gaudi in Barcelona

Geen opmerkingen: